‘Investeringen tegen wooncrisis nodig’
Foto: An Nelissen

Volgens het Netwerk tegen Armoede is het toenemende aantal uithuiszettingen vooral een symptoom van de Vlaamse wooncrisis. De Vlaamse regering moet investeren in een huurmarkt die meer betaalbare en kwaliteitsvolle woningen biedt, klinkt het.

De Vlaamse wooncrisis woedt al jaren en grijpt steeds verder om zich heen, stelt het Netwerk Tegen Armoede. Er ontstaat een krapte op de private huurmarkt, een acuut tekort aan sociale woningen en fors stijgende energieprijzen, klinkt het. ‘Die doen steeds meer huurders de das om, waaronder ook steeds meer gezinnen met kinderen.’

Het Netwerk tegen Armoede roept de Vlaamse regering en de bevoegde ministers op om snel maatregelen te nemen om de crisis te bestrijden. Het pleit bijvoorbeeld voor de herinvoering van een pakket gratis elektriciteit voor mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming, voor de versnelde bouw van sociale woningen en voor een uitbreiding van de huursubsidies voor de meest kwetsbare huurders.

‘Investeren in de strijd tegen de wooncrisis is dringend nodig. Anders dreigt de maatschappelijke kost (uithuiszettingen, schuldhulpverlening, gezondheidsproblemen door gebrekkige woonkwaliteit ...) vele malen hoger uit te vallen’, besluit het Netwerk tegen Armoede.