DS Radio. David Bowie, een man van veel stemmen
Foto: afp
Muziekicoon David Bowie laat een lange rij klassiekers achter, maar ook een schat aan minder bekend materiaal, dat niet moet onderdoen voor zijn grootste hits. Die nummers tonen dat Bowie een man van veel stemmen was: de crooner, de funkateer of de rocker: solo of herkenbaar in het achtergrondkoortje van Scarlett Johansson of TV On The Radio.

Bowie was duidelijk ook een muziekliefhebber, die de Velvet Underground, The Kinks of zijn vriend Iggy Pop coverde, 'Teenage wildlife' zingt ('ik dacht, laat ik eens een Ronnie Spector doen'), Mott The Hoople het nummer cadeau deed dat hun strijdlied werd;

Deze selectie is aangevuld met een aantal van de meest opmerkelijke Bowie-covers. Fans als Morrissey, Nirvana of Rickie Lee Jones namen het materiaal van The Thin White Duke onder handen. Bowie was ook duidelijk  een inspiratiebron: luister naar 'Andy Warhol', en weet waar John Frusciante de solo haalde voor 'Under the bridge' van Red Hot Chili Peppers.

In deze lijst ligt de nadruk op twee van zijn favoriete thema's: androgynie en seks ('John, I'm only dancing', 'Rebel rebel', 'She shook me cold', 'Boys keep swinging') en vervreemding ('Space oddity', 'Jump, they said', 'The Bewlay Brothers'). Het blijft een onvolledige greep uit een rijk gevulde schatkist.

 


Life on Mars?

Space Oddity

Drive-in Saturday

Moonage Daydream

Fame

John, I'm only dancing

Up the hill backwards

Rebel rebel

Jump they said

Province

Teenage widlife

All the young dudes

China girl

White light/White heat

The man who sold the world

Andy Warhol

Rock n' roll suicide

Win

God only knows

Wild is the wind

Loving the Alien

The Bewlay brothers

Starman

Where have all the good times gone

Five years

Sound and vision

She shook me cold

Falling down

Ballad of the adventurers

Changes

Cactus

Absolute beginners

Golden years

Heroes

Always crashing in the same car

Deezer is een streaming muziekdienst met een catalogus van 20 miljoen songs en met wekelijkse pre-releases en radiozenders in 12 verschillende genres.