David Bowie is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij overleed afgelopen zondag aan de gevolgen van kanker. Voor velen kwam zijn dood als een complete verrassing, hoewel de muzikant al jaren met gezondheidsproblemen kampte. Hij was een van de invloedrijkste muzikanten van de afgelopen decennia.

Op de officiële website staat dat David Bowie zondag overleden is in het bijzijn van zijn familie. ‘David Bowie is vreedzaam overleden in het bijzijn van zijn familie na een moedige strijd van achttien maanden met kanker’, luidt de aankondiging van zijn dood. 

Er zijn al jarenlang geruchten dat het niet goed ging met de gezondheid van Bowie. Biografe Wendy Leigh vertelde vandaag aan BBC News dat de zanger de laatste jaren zes hartaanvallen heeft gehad. Al in 2004 kampte hij met hartproblemen. Sindsdien verdween hij grotendeels uit de schijnwerpers. In 2006 trad Bowie voor de laatste keer op. 

Het is niet duidelijk welke type kanker Bowie had. Tot aan zijn dood, afgelopen zondag, kon hij zijn ziekte geheimhouden voor de buitenwereld. Enkel zijn vrienden en familie waren ingelicht. Dat het al langer slecht ging met de muzikant blijkt ook uit het verhaal van theaterregisseur Ivo Van Hove, die samen met Bowie een musical maakte. Bij de première van Lazarus op 8 december stortte de muzikant in nadat hij het publiek had gegroet. 'Hij had twintig minuten nodig om bij te komen', zegt Van Hove. 'Toen hij daarna in de auto stapte, wist ik: het is wellicht de laatste keer dat ik hem gezien heb.' 

Omdat weinig mensen op de hoogte waren van zijn ziekte werd het nieuws eerst op ongeloof onthaald, tot de zoon van Bowie, de filmregisseur Duncan Jones, het nieuws op Twitter bevestigde.

Over de hele wereld wordt verslagen gereageerd op zijn dood. Aan zijn appartement in New York leggen bedroefde fans bloemen en kaarsen neer, net zoals in Brixton waar hij geboren is.

Bowie was een van de grootste en invloedrijkste muzikanten van de afgelopen decennia. Een muzikale vernieuwer die niet bang was om als eerste nieuwe wegen in te slaan. Zijn invloed oversteeg de muziek. In 1972 brak hij door met ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust’ en ‘the Spiders of Mars’. Hij schreef verschillende hits, waaronder Let’s Dance, Space Oddity, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel en Life on Mars. 

De zanger bracht afgelopen vrijdag op zijn 69e verjaardag zijn laatste album, Blackstar, uit (Lees hier onze recensie). Het was een voorafspiegeling van zijn dood. Het nummer Lazarus begint met: 'Look up here, I'm in heaven. Look up here, I'm in danger.'