Grootste bende mensensmokkelaars ooit in België opgerold
(archieffoto) Foto: BELGA

De federale politie van Oost-Vlaanderen heeft een grote slag toegebracht aan de internationale mensensmokkel. Een bende die in ons land maandenlang tot twintig migranten per dag het Kanaal over smokkelde, is opgerold. Tien verdachten zitten in ons land in de cel.

Tweeduizend euro per persoon, zoveel betaalden naar schatting 3.000 migranten zonder papieren vorig jaar elk aan een bende Koerdische mensensmokkelaars. De smokkelaars opereerden vanuit ons land. Hun doel: de migranten clandestien in Groot-Brittannië krijgen en hen weinig subtiel uitbuiten.

Dat gebeurde door hen op snelwegparkings langs de E40, in Groot-Bijgaarden, en langs de E17, in Kalken en Waasmunster, te verzamelen en in de laadruimte van vrachtwagens te stoppen. Allicht gebeurde dat met medeweten van de vrachtwagenchauffeurs.

In mei vorig jaar startte de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen een onderzoek. Tussen eind mei en eind november konden de speurders alle in België actieve bendeleden traceren en arresteren. Tien verdachten zitten in de cel. De twee spilfiguren, die vanuit Engeland opereerden, konden vrijdag worden opgepakt. Het Belgische gerecht vraagt de twee zo snel mogelijk uit te leveren.

Tot twintig migranten per dag werden het Kanaal over gesmokkeld. De aantallen, bevestigen kenners, overtreffen alle voorgaande onderzoeken rond mensensmokkel in ons land.