Philae ondergaat ultieme reanimatiepoging
Een ‘artistieke impressie’ van Philae op ‘badeendkomeet’ Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Foto: AFP

De betreurde komeetlander Philae ligt al maanden zo goed als dood op de komeet Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Met een ultieme reanimatiepoging hopen wetenschappers van de Europese Ruimtevaartorganisatie daar iets aan te kunnen doen.

Slechts 63 uur heeft Philae op 12 november 2014 gewerkt eer de batterijen op waren. Na een behoorlijk mislukte landing op ‘badeendkomeet’ Tsjoerjoemov-Gerasimenko kwam de komeetlander immers op zijn kant te liggen, met de zonnecellen in de schaduw. Pas op 13 juni 2015 had hij genoeg energie verzameld om contact op te nemen met het moederschip Rosetta, dat al die tijd rond de komeet was blijven draaien.

Het laatste teken van leven kwam er op 9 juli 2015. Sindsdien is Philae stil, maar nu hopen wetenschappers van het Europese ruimteagentschap ESA met een ultieme reanimatiepoging opnieuw leven te krijgen in de komeetlander.

Afgelopen vrijdag stuurden wetenschappers Philae voor het eerst een commando om te draaien met zijn landingswiel, dat oorspronkelijk bedoeld was om een veilige landing te garanderen. Projectmanager Koen Geurts hoopt dat daarmee het stof van de zonnepanelen geschud zal worden, en dat die vervolgens beter in lijn zullen komen te liggen met de zon.

Helaas is het goed mogelijk dat het commando, dat via Rosetta gestuurd wordt, Philae nooit zal bereiken. Het team zal het commando sowieso tot eind januari herhaaldelijk uitzenden, want dan loopt het tijdsvenster af. ‘Het is evenwel erg waarschijnlijk dat het tuig nooit tot leven zal komen’, geeft de Fransman Philippe Gaudon toe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig