CD&V-voorzitter Wouter Beke denkt niet dat er op het beheer van de sociale zekerheid gemakkelijk bespaard kan worden zoals Bart De Wever voorstelt. ‘Men mag niet vergeten: de sociale zekerheid, dat gaat over mensen’, zei Beke in het VTM Nieuws.

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat de regering verder moet hervormen en wil nog extra besparen bij de sociale zekerheid. Zo denkt hij aan besparingen in het beheer van de werkloosheidsuitkeringen en de ziekteverzekering. De uitspraken stuiten niet alleen bij oppositiepartij SP.A op verzet, maar ook bij coalitiepartner CD&V.

Vakbonden en mutualiteiten staan nu in voor een groot deel van de uitbetaling van werkloosheids- of ziekteuitkeringen. Besparen door taken bij die organisaties weg te halen, is volgens Beke geen goed idee.

‘Als de overheid dat doet, is dat tweemaal zo duur’, zei Beke. ‘De sociale organisaties, het middenveld, doen dat veel goedkoper en efficiënter.’

De CD&V-voorzitter begrijpt niet dat ‘een partij aan de ene kant wil privatiseren en de overheid ontvetten en aan de andere kant gaat zeggen dat de overheid die opdrachten zou moeten uitvoeren terwijl anderen dat efficiënter en vooral goedkoper doen’.

De CD&V reageerde zaterdag al ontstemd op de uitspraken van De Wever over extra besparingen in de sociale zekerheid. ‘Op een ogenblik dat er vele honderden miljoenen gaan naar de veiligheidsdepartementen moet je niet op deze manier gaan zwartepieten’, reageerde vicepremier Kris Peeters op de VRT. ‘Dan moet je voorzichtiger zijn met uitspraken over de sociale zekerheid.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig