'De hoofdstad van Vlaanderen? Paul Magnette!'
Foto: rr
De meest gevreesde ronde voor de kandidaat-missen is de vragenronde, waarin de meisjes twee vragen krijgen over België, één in het Frans en één in het Nederlands. En hoewel er dit jaar duidelijk gestudeerd was (miss Lenty Frans wist zelfs de exacte oppervlakte van België), waren er toch een aantal missen die met de mond vol tanden stonden. Een overzicht.

'Een miss België is de ambassadrice van ons land, dus ze moet er toch het één en ander over weten'. Dat is volgens Véronique De Kock het idee achter de vragenronde, waarin alle meisjes de kans krijgen om indruk te maken met kennis over België. 

Miss-kandidate Emily Vanhoutte kreeg het al moeilijk bij haar eerste vraag, toen haar gevraagd werd naar de basisingrediënten van bier. 'Ik drink graag een glaasje, maar geen bier', zei ze. Ook de volgende vraag, in het Frans gesteld, verstond ze moeilijk, maar ze wist wel 1830 te noemen als juiste jaartal van het ontstaan van België.

Lenty Frans, winnares van de wedstrijd, gokte op Oostende als de badstad waar Leopold I voor het eerst voet aan wal zette, maar het juiste antwoord was De Panne. De precieze oppervlakte van België (30.528 km²) wist ze dan weer wel.

Manon Dawir had het dan wel weer moeilijk met de vraag welk dier er op de vlag van Wallonië stond. 'Namen?' Pas toen ze de vraag in het Frans begrepen had, wist ze het juiste antwoord, de haan.

Margaux Leclère wist wel dat Noémie Happart in 2013 Miss België werd, maar had geen idee dat de Rode Duivels op de eerste plaats stonden op de Fifa ranking.

Bo Praet, trillend van de zenuwen, wist wel welke drie zeehavens zich in ons land bevinden (Zeebrugge, Gent, Antwerpen), maar antwoordde nietsvermoedend 'Paul Magnette' op de in het Frans gestelde vraag 'Wat is de hoofdstad van Vlaanderen?". Met haar tweede antwoord 'Namen' kon ze dat foutje niet rechtzetten.

Stephanie Geldhof wist niet wie Miss België werd in 2011, hoewel ze winnares Justine De Jonckheere net daarvoor nog backstage had gezien. Ook haar tweede vraag, 'Waar worden de nieuwe wetten gepuliceerd?', antwoordde ze verkeerd: het wetboek in plaats van het Belgisch staatsblad.

Emilie Mauléon hoorde het in Keulen donderen toen ze twee trappisten moest opnoemen. 'Wat weten missen nu ook van bier', probeerde presentatrice Véronique De Kock haar te troosten.

Stefanie Beerens-De Loor wist wel dat het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck het Lam Gods heet, maar antwoordde iets te snel 'Hergé' op de vraag wie de strip Suske en Wiske tekende (Willy Vandersteen).

Overigens waren het niet alleen de missen die soms uit hun lood geslagen werden door de vragen in de verschillende landstalen. Patrick Ridremont, de Franstalige co-presentaror van Véronique de Kock, kreeg de Nederlandstalige vraag 'Wie was de stichter van de Vredeseilanden?' nauwelijks over zijn lippen.