De Duitse bondskanselier pleit voor een wetswijziging waardoor asielzoekers die de wet overtreden gemakkelijker kunnen worden uitgewezen.

Het wordt steeds waarschijnlijker dat de massa-aanrandingen een keerpunt zullen worden in het Duitse asielbeleid. Merkel zal haar asielbeleid harder gaan maken. Zo wil ze de wetgeving aanscherpen, zodat criminele buitenlanders sneller uitgewezen kunnen worden. 'Het is belangrijk dat de wet verandert als die tekortschiet', zei Merkel op een persconferentie. 

De Duitse wetgeving bepaalt nu dat een asielzoeker minstens tot drie jaar celstraf moet worden veroordeeld, vooraleer hij tijdens zijn asielaanvraag kan worden uitgewezen. Zo’n uitwijzing kan ook enkel als in zijn land van oorsprong zijn gezondheid of leven niet in gevaar is. Merkel wil dat ook asielzoekers die tot een voorwaardelijke straf zijn veroordeeld, kunnen uitgewezen worden.

'Indien vluchtelingen een misdrijf hebben gepleegd, moet dit gevolgen hebben', zei de Bondskanselier na een bijeenkomst van haar partijbestuur in Mainz. 'Dit betekent dat het verblijfsrecht moet eindigen indien er een gevangenisstraf is, zelfs een met uitstel.'

Coalitie

Het partijbestuur van de regeringspartij CDU raakte het erover eens dat het verlies van het recht op asiel in Duitsland systematischer moet zijn in het geval van een misdrijf. Maar over dit standpunt is er overleg nodig met de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD. Volgens het Duitse persagentschap DPA zou de Duitse coalitie, inclusief SPD-topman Sigmar Gabriël, bereid zijn om de asielwet snel te verstrengen. Maar het is nog niet duidelijk of de rest van de SPD-fractie hiermee akkoord zal gaan.

Vrijdag maakte het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat ook asielzoekers verdacht zijn van de gewelddaden op oudejaarsnacht in Keulen, waarbij jonge vrouwen werden omsingeld, betast en bestolen. Zij zouden zich wel vooral aan diefstal schuldig hebben gemaakt.

Na de aanrandingen op oudejaarsnacht werd de druk op Merkel om in te grijpen, erg groot. Vandaag houdt de extreemrechtse Pegida-beweging een optocht in Keulen. Zo'n duizend aanhangers verzamelden rond de middag in de stad.

Terugsturen

Merkel wees er vrijdag nog op dat de helft van de asielaanvragen in Duitsland negatief wordt beoordeeld. ‘Desondanks is het ons in het verleden niet gelukt om deze mensen daadwerkelijk terug te sturen. Ik denk dat de burger van ons verwacht, dat wat we als rechtstaat en als politici willen, we ook in de praktijk brengen.’

De voorbije weken daalde het aantal asielzoekers in Duitsland, maar het zijn er duidelijk nog teveel, aldus de kanselier nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig