België moet mogelijk 700 miljoen euro terugvorderen van bedrijven
Johan Van Overtveldt Foto: Bart Dewaele
De Europese Commissie verwijst maandag de belastingdeals die ons land sloot met zestig multinationals officieel naar de prullenmand. Daardoor moet de overheid mogelijk tot 700 miljoen euro terugvorderen van die bedrijven.

De zogenaamde excess profit rulings zijn belastingafspraken waarmee België multinationals probeerde te verleiden. Ons land sloot moet 60 multinationals dergelijke deals. De Europese Commissie haalt maandag - na een jaar armworstelen - officieel en definitief een streep door het systeem, vernam De Standaard van verschillende bronnen. Commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager beschouwt de deals als verboden staatssteun. 

Het is nog niet duidelijk of België de beslissing van de Europese Commissie zal aanvechten. Dat kan in principe voor het Europees Hof van Justitie. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wilde vrijdag geen commentaar geven.

Juridisch kluwen

Een veroordeling van het systeem zadelt de Belgische overheid met een flink probleem op. Ze moet in principe de verboden staatssteun van de laatste tien jaar terugvorderen van de verschillende bedrijven. Van Overtveldt heeft eerder al bevestigd dat er in het verleden ongeveer 700 miljoen euro aan belastingvoordeel is toegekend.

Van Overtveldt heeft al eerder aangekondigd dat hij in geval van een veroordeling zal proberen om te vermijden dat hij het geld moet terugeisen. ‘De gevolgen voor de bedrijven zouden groot zijn en de terugvordering bijzonder complex’, zei hij. ‘Ik zal dan ook alles doen wat ik kan om zo’n terugvordering te vermijden.’

Het wordt ook afwachten hoe de multinationals zullen reageren als ze zo’n claim op hun bord krijgen. Zij gingen er altijd van uitgegaan dat alles perfect in orde was.