Arne Quinze: 'Haal je kunst weg, dan evolueer je naar een communistisch model'
Arne Quinze Foto: wouter van vooren

De stad Oostende heeft een rechtszaak aan haar been. Een familie pikt het niet langer dat het kunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze hun zicht op zee belemmert. Quinze zelf wil de klagers vooral bedanken voor de extra publiciteit, zo vertelt hij aan dSAvond.

De opvallende rode blokken werden in 2012 op het Zeeheldenplein in Oostende geplaatst en riepen gemengde gevoelens op. Zo verkozen de lezers van De Standaard het kunstwerk afgelopen zomer nog tot tweede meest lelijke plek van België.

De eigenaars van enkele appartementen op de zeedijk waren er van bij het begin niet mee gediend dat hun zeezicht werd verstoord en één familie ziet zich drie jaar later genoodzaakt om gerechtelijke stappen te ondernemen, nu blijkt dat de stad niet van plan is snel een andere plaats te zoeken voor het kunstwerk.

‘We hebben ons steeds verzet tegen het kunstwerk en hebben daar dan ook contact met de stad over gehad’, vertelt de familie die de stad voor de rechter daagt vandaag in de krant. ‘We steunden petities, brachten de zaak op de wijkraad en kregen zelfs de toenmalige burgemeester over de vloer om te kijken hoe erg ons zicht belemmerd was.’

Maar de kunstenaar zelf vindt dat een gevaarlijke precedent. 'Als de rechter zou beslissen om dit beeld (Rock Strangers, red) te verwijderen, dan kunnen ze meteen alle kunst uit de openbare ruimte weghalen. Zo evolueer je naar een communistisch model', zegt hij aan dSAvond.

De familie eist bovendien niet alleen dat het kunstwerk wordt weggenomen, maar ook dat de stad hen met terugwerkende kracht tachtig euro per dag betaalt dat de blokken op de dijk stonden. Goed voor meer dan 100.000 euro. Dat bedrag wil de familie voor het overgrote deel aan Oostendse goede doelen schenken.

'Al die mensen die klagen over mijn kunstwerk wil ik bloemen sturen en uitgebreid bedanken. Zij geven zoveel aandacht aan het beeld: allemaal extra publiciteit. Je hoort altijd alleen de enkelingen die het luidst roepen, maar dat zegt vooral iets over die mensen zelf. De meeste Oostendenaars zijn hier heel blij mee', aldus nog Quinze.

Bekijk hoe 'Rock Strangers' gemaakt werd: