‘Pas examenrooster aan ramadan aan’
Foto: Photo News

Katholieke scholen met veel moslimleerlingen krijgen de raad om tijdens de ramadan in juni de zwaarste examens op maandag te plaatsen.

‘De ramadan valt dit jaar pal in juni. Voor veel moslimjongeren wordt dat een moeilijke periode’, zegt Willy Bombeek van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

De ramadan is de jaarlijkse vastenmaand voor moslims, die valt dit jaar pal in juni. Dat zal zijn gevolgen hebben op de examenroosters.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt zijn scholen die veel ­moslimleerlingen tellen, om ­‘afspraken te maken’ over de ­examenkalender en zo veel mogelijk rekening te houden met de ­impact die de maand heeft op moslimjongeren.

‘Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten van zonsopgang tot zonsondergang’, zegt Willy Bombeek, de woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. ‘Dat betekent dat die jongeren zeer vroeg op zijn om ’s ochtends te eten en ook lang moeten opblijven voor de avondmaaltijd. Het is dus sowieso een periode die veel van hen vergt. En dit jaar is dat bij uitstek zo omdat de ramadan van begin juni tot begin juli loopt: pal in de eindexamens.’