Slovaakse premier: 'Idee van multicultureel Europa mislukt'
Slovaakse premier Robert Fico Foto: EPA

Amper acht vluchtelingen heeft Slovakije het voorbije jaar opgevangen. En nu kondigt premier Robert Fico aan dat hij geen enkele moslim-vluchteling meer wil opnemen. Het Europese spreidingsplan lijkt hiermee dood, nog voor het goed en wel van de grond is gekomen.

De Slovaakse premier verwijst naar wat zich in Keulen en enkele andere Duitse steden heeft afgespeeld. Jonge vrouwen werden er op oudejaarsnacht omsingeld en betast of bestolen, volgens getuigen door mannen van Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst.

'Integratie onmogelijk'

De premier wil naar eigen zeggen verhinderen dat zich in zijn land 'een gesloten moslimgemeenschap' vormt. 'Wij willen niet dat ook in Slovakije gebeurt wat in Duitsland is gebeurd', zei hij op een persconferentie in Bratislava. Volgens hem is de integratie van vluchtelingen 'simpelweg niet mogelijk'. Hij ziet ook 'een duidelijke link' tussen de onophoudelijke vluchtelingenstroom en de aanslagen in Parijs en het geweld tegen vrouwen in Duitsland. 'Het idee van een multicultureel Europa is mislukt.'

Humanitaire steun

Maar Slovakije ving tot nu toe amper vluchtelingen op. In 2015 vroegen er 169 mensen asiel aan, en daarvan zijn er slechts acht aanvaard. Daarnaast heeft het Centraal-Europese land ook nog eens 149 christenen opgevangen, die in december speciaal vanuit Irak zijn overgevlogen en wiens asielaanvraag nog lopende is.

Fico kondigde aan dat zijn land niet meer gaat bijdragen aan humanitaire steun voor vluchtelingen, maar integendeel financiële bijdragen gaat leveren aan meer gerichte controles aan de buitengrenzen van de Schengenzone. 'Wij willen onze steun voor een oplossing van de migratiecrisis oriënteren naar de bescherming van de buitengrenzen. We geven weer geld, maar willen niet dat dat bijvoorbeeld in het voedselfonds terechtkomt, maar wel in de veiligheid van de Schengenzone. Enkel zo kunnen we de migratiestromen stoppen.'

Kritiek

In het verleden kwam er vanuit Europese hoek al kritiek op de Slovaakse voorkeur voor christelijke vluchtelingen, omdat die makkelijker te integreren zouden zijn. Volgens verschillende EU-landen mag men vluchtelingen niet selecteren op religie. Bratislava hield echter voet bij stuk en diende begin december een klacht in bij het Europese Hof van Justitie tegen de opgelegde vluchtelingenquota die door de Europese Raad waren afgesproken. Ook Hongarije sloot er zich later bij aan.

In juli wordt Slovakije zelf voorzitter van de Europese Raad. Maar eerst moet het land nog naar de stembus: op 5 maart hoopt Fico zijn absolute meerderheid in het parlement te bevestigen. Door zijn onverzettelijke houding in het vluchtelingendebat is zijn populariteit nog gestegen.