Bommen voor Parijs werden in Schaarbeek gemaakt
Bij de aanslagen van 13 november in Parijs kwamen in totaal 130 mensen om. Foto: AFP
De federale politie heeft in Schaarbeek het appartement ontdekt waar de bommengordels voor de aanslagen op 13 november in Parijs zijn gemaakt. Ze gaan ervan uit dat de voortvluchtige Salah Abdeslam (26) een tijdlang onderdook in datzelfde appartement.

De ontdekking dateert al van 9 december, maar lekte nu pas uit. In het appartement in de Henri Bergéstraat vonden de speurders volgens onze bronnen drie met de hand gestikte gordels die als bommengordels gebruikt kunnen worden. Er werden ook sporen van het explosief TATP (Acetonperoxide, red.) gevonden en plastic flessen waarin het product allicht gefabriceerd werd.

De in Schaarbeek gemaakte explosieven zijn allicht pas daags voor de aanslagen in de bommengordels aangebracht in de hotelkamer in Alfortville (Frankrijk) die al vlak na de aanslagen werd ontdekt.

Het appartement in Schaarbeek werd gehuurd door één van de negen verdachten die in Brussel aangehouden zijn. 

In het huis vonden de speurders ook een vingerafdruk van Salah Abdeslam. Het is mogelijk dat die er voor de aanslagen is geweest, maar dat lijkt twijfelachtig omdat het appartement duidelijk schoongemaakt was en nagekeken op vingerafdrukken. De speurders gaan er dan ook van uit dat Abdeslam er na zijn vlucht uit Parijs heeft verbleven.

Salah Abdeslam kwam niet om het leven bij de aanslagen en werd in Parijs opgehaald door zijn vrienden Mohamed Amri en Hamza Attou. Zij brachten hem terug naar Brussel en lieten hem achter aan het Koning Boudewijnstadion. Daar werd hij opgepikt door Ali Oulkadi, die aan de speurders verklaarde dat hij Salah in de namiddag van 14 november in Schaarbeek dropte.

De politie gaat ervan dat hij daarna een tijd in Schaarbeek is ondergedoken. Hoelang is niet duidelijk. Op 9 december – toen de politie er binnenviel – was Abdeslam alweer verdwenen.

Het federaal parket wilde gisteren geen commentaar kwijt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig