Ook in Zwitserland en Finland aanrandingen tijdens oudejaarsavond
Een straat in Helsinki Foto: EPA

Na het nieuws over tientallen aanrandingen in Keulen op oudejaarsavond melden ook de Finse en Zwitserse politie een ongewoon hoog aantal gevallen van seksuele aanrandingen die nacht. Politiepatrouilles hadden in de nacht van Oud naar Nieuw een “een groot aantal gevallen van seksueel misbruik” geconstateerd op een centraal plein in de Finse hoofdstad Helsinki, waar zo’n 20.000 mensen waren samengekomen. Drie asielzoekers werden opgepakt als verdachte.

Uit het grootste station van Helsinki, waar zo’n 1.000 voornamelijk Iraakse asielzoekers verzamelen hadden geblazen, waren wel klachten gekomen. Drie verdachten, asielzoekers, werden opgepakt. “Dit is een totaal nieuw fenomeen voor Helsinki”, zei adjunct-commissaris Ilkka Koskimaki aan het Franse persbureau AFP. “Dit hebben we de voorgaande jaren nooit meegemaakt”.

Ook vanuit Zürich in Zwitserland werd seksuele agressie op oudejaarsavond gemeld. Tientallen vrouwen die deelnamen aan een groots straatfeest zegden aan de politie dat ze het slachtoffer werden van een diefstal. Zes onder hen verklaarden dat ze ook seksueel werden lastig gevallen door verschillende mannen met een donkere huid. Dat zei de politie van Zürich donderdag in een verklaring.