‘Leeuwendeel van aanranders waren Syrische asielzoekers’
Foto: AFP

Keulse politieagenten hebben aan Welt am Sonntag verteld dat het niet Noord-Afrikaanse, maar vooral Syrische vluchtelingen waren die op oudejaar vrouwen hebben aangerand. ‘De daders waren uit op seksueel amusement, niet op bezittingen ontvreemden’, klinkt het.

In Welt am Sonntag hebben politieagenten van de Keulse politie anoniem getuigd over wat er volgens hen precies is gebeurd aan de Dom op oudejaar. Opvallend is dat de verklaringen van die agenten haaks op de eerdere berichtgevingen van de Duitse autoriteiten staan.

Terwijl burgemeester Reker eerder verklaarde dat er geen aanwijzingen zijn dat de aanranders asielzoekers zijn, zeiden agenten donderdag anoniem aan de Duitse pers ‘dat het leeuwendeel van de gecontroleerde verdachten en aanranders Syrische asielzoekers waren’.

Recent afgereisd

‘In totaal hebben we op oudejaarsavond ongeveer honderd verdachten gevraagd om hun identiteitspapieren te laten zien’, klinkt het. ‘Er waren slechts een paar mannen van Noord-Afrikaanse origine bij. De rest waren allemaal Syrische vluchtelingen. De meesten onder hen waren nog maar enkele maanden in Duitsland.’

De agenten benadrukken in hun anonieme getuigenis ook dat de daders niet op geld of bezittingen uit waren en dat de aanrandingen niet in de marge van een diefstalscenario passen, zoals eerder werd bericht in de Duitse media. ‘In werkelijkheid is het net omgekeerd: zij hebben dit bijna hoofdzakelijk gedaan - om het met hun eigen woorden te zeggen - voor het seksueel amusement. Een groep mannen omsingelt een vrouwelijk slachtoffer, komt dichterbij en randt haar aan.’