Aantal aangiftes in Keulen stijgt naar 121, al 16 verdachten geïdentificeerd
Foto: EPA

Na de massale seksuele aanrandingen in Keulen is de politie druk bezig met het identificeren van de daders, die asielzoekers zouden zijn. De Duitse minister van justitie, Heiko Maas, laat weten dat hun uitwijzing 'zeker mogelijk is'.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger zijn er inmiddels zestien verdachten geïdentificeerd. Er werden echter nog geen arrestaties verricht. Onderzoekers zijn druk bezig met het analyseren van de beelden en getuigen en slachtoffers te interviewen.

Mogelijk behoorden de mannen tot een grotere groep van zo’n 1.000 mannen die op oudejaarsnacht vrouwen lastigviel en beroofde aan het station in Keulen. Enkele van de aanvallers zouden alvast geen onbekenden zijn voor de politie.

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, heeft woensdag in het ZDF-programma ‘Morgenmagazin’ gereageerd op de gebeurtenissen die Duitsland nu al een paar dagen in de ban houden. ‘Diegenen die denken dat ze inbreuk kunnen plegen op onze openbare orde, moeten worden gestraft. Ongeacht waar ze vandaan komen!' Vluchtelingen kunnen tijdens een lopend asielverzoek bij een veroordeling van één jaar of meer uitgewezen worden. ‘Zo’n strafmaat is zeker mogelijk, dergelijke uitwijzingen waren tot nu toe al mogelijk’, aldus Maas.

Honderden aangiftes

Er is intussen sprake van meer dan honderd aanrandingen en twee verkrachtingen in Keulen. Dat meldt de Kölnische Rundschau op basis van politiebronnen. Drie vierde van de aangiftes heeft een seksuele inslag. ‘Veel vrouwen gaven in de gesprekken ook aan dat ze betast werden’, zei een politiewoordvoerder. Hij doet nogmaals een oproep aan alle slachtoffers om een aanklacht in te dienen. 

Ook in Hamburg, Stuttgart, Freiburg en Bielefeld werden tientallen gelijkaardige aangiftes gedaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in