Turtelboom verwacht meer zonnepaneleninstallaties in 2015
Annemie Turtelboom Foto: Photo News

De eerste negen maanden van 2015 werden in ons land 9.279 nieuwe zonnepaneleninstallaties in gebruik genomen, over heel 2015 zullen dat er ongeveer 12.370 geweest zijn of een groei van 5,4 procent ten opzichte van 2014. Dat laat Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) weten naar aanleiding van een bezoek aan de ‘Zonneberg’ in Zelzate, het grootste aaneensluitende park voor zonne-energie in de Benelux.

Minister Turtelboom zegt dat haar beslissing om vanaf 14 juni 2015 geen certificatensteun meer toe te kennen, voor stabiliteit en zekerheid in de sector zorgt. “Stabiliteit die zorgt voor het aantrekken van de markt zoals we nu zien”, zegt minister Turtelboom. “Zonnepanelen zijn rendabel zonder steun en hebben een rendement van vier procent. Véél interessanter dan geld op de bank te laten staan en een persoonlijke bijdrage aan het klimaat.”

De cijfers spreken haar alvast niet tegen, want er wordt van uitgegaan dat het aantal zonnepaneleninstallaties in 2015 met 5,4 procent is gegroeid. Allicht zullen er 12.370 nieuwe installaties bijgekomen zijn, wat het totaal voor Vlaanderen op 243.300 installaties moet brengen. In vergelijking met 2014 verdubbelde het aantal nieuwe installaties bijna, in vergelijking met 2013 zijn er vorig jaar bijna drie keer zoveel nieuwe installaties bijgekomen.

De partij PVDA, die actie voert tijdens het bezoek, wijst erop dat grote parken nog steeds steun krijgen. “Zonneberg en vierduizend andere parken blijven genieten van steun en dat is net het cynische, want daardoor blijft ook de schuldenberg groeien en blijft ook de factuur voor gezinnen ontsporen”, zegt energiespecialist Tom De Meester (PVDA). De partij wijst erop dat Zonneberg alleen al jaarlijks ongeveer 4,2 miljoen euro aan groenestroomcertificaten krijgt.

(belga)