Motörhead-fans willen nieuw chemisch element ‘Lemmium’ dopen
Ian ‘Lemmy’ Kilmister Foto: AFP

Enkele tienduizenden fans van de rockband Motörhead hebben een petitie getekend opdat een nieuw chemisch element, dat onlangs is erkend, ‘Lemmium’ gedoopt zal worden. Dat moet een eerbetoon zijn aan de overleden frontman Ian ‘Lemmy’ Kilmister.

De petitie staat op de website change.org en haalde in de avond al meer dan 40.000 handtekeningen. Onder andere de voormalige basist van Guns N’ Roses, Duff McKagan, steunt het initiatief.

De afgelopen jaren ontdekten Amerikaanse, Russische en Japanse wetenschappers vier nieuwe elementen. Die zijn officieel toegevoegd aan de periodieke tabel en moeten de komende maanden officieel gedoopt worden.

De initiatiefnemers vinden het terecht dat de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) - dat bevoegd is voor de toekenning van benamingen - aanbeveelt een van die vier nieuwe zware metalen in de periodieke tabel ‘Lemmium’ te dopen, klinkt het. ‘Lemmy was een natuurkracht en de echte essentie van heavy metal’, aldus de tekst met een kleine woordspeling.

Ironisch is wel dat Lemmy zijn muziek niet als heavy metal beschouwde, maar de voorkeur gaf aan de term ‘rock’n’roll’, aldus een interview uit 2010 in The Independent. De Britse rocker - stichter, zanger en bassist van Motörhead - overleed op 28 december aan een kanker die twee dagen daarvoor was vastgesteld. Hij werd 70 jaar oud.