Zelfs op momenten dat de pers wordt verweten informatie achter te houden uit angst vreemdelingenhaat te voeden, mag die pers nog altijd geen platform bieden aan die haat. Dat gebeurde dinsdag en woensdag wel (onbedoeld, door gebrek aan controle) op de Facebookpagina van ‘De Standaard’.

Tussen de meer dan honderd reacties – die op hun beurt ook tientallen re-reacties opriepen – onder het artikel ‘Open brief van Duitse schrijfster over aanrandingen in Keulen gaat viraal’, las ik er die voor een terugkeer van Hitler pleitten, voor het afmaken van alle vluchtelingen (‘kill ’em all’), voor het terugzenden ‘op een bootje retour, zonder roeispanen’, voor het castreren van moslims (met een emoji van een schaar erbij), en dergelijke meer.

Dat kan niet. Zowel deontologisch als juridisch is ‘De Standaard’ verantwoordelijk voor wat er gepubliceerd wordt op platformen die ze beheert. De Facebook­pagina hoort daarbij. Ik heb er alle begrip voor dat het moeilijk is om de chaos aan reacties op de socialenetwerksite voortdurend op te volgen, maar zeker als het gaat om dit soort onderwerpen, is het best als een online redacteur op regelmatige tijdstippen een blik werpt op wat er wordt verteld.