Omstreden FWO-baas moet opstappen
Foto: BELGA

Er is een oplossing in het dossier van Jurgen Tack, de secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). De Raad van Bestuur en Tack hebben, in onderling overleg, beslist om de arbeidsovereenkomst van de secretaris-generaal met ingang van 7 januari 2016 stop te zetten. Dat meldt het FWO in een persbericht.

Op 1 november 2015 werd Jurgen Tack aangesteld als de nieuwe secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).

Tack kwam echter snel onder vuur te liggen sinds de nieuwssite Apache aan het licht bracht dat hij in 2012 – hij leidde toen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) – had uitgepakt met de ‘prestigieuze’ ­mana­gement­prijs Estima. De aan hem toegekende prijs bleek achteraf niet te bestaan, net zomin als de organisatie die erachter zat.

Tack hield vol dat hij het slachtoffer was van een sjoemelbedrijfje dat hem informatie wilde ontfutselen. Hij gaf toe een fout te hebben gemaakt door dat nadien niet te hebben rechtgezet en er niet over te hebben gecommuniceerd.

Later doken echter nog bezwarende elementen op: Tack zou namelijk zelf de geschenkfoto gekocht hebben. Ook het ontbreken van gegevens schoof hij af op een overleden collega. 

'Geloofwaardigheid kwijt'

Een groep van tweehonderd wetenschappers nam echter geen genoegen met die uitleg en betwijfelde de geloofwaardigheid en competentie van Tack. Ze maakten zich zorgen over de reputatie van het FWO. 'We vinden het de evidentie zelve dat het FWO een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen frauduleuze en twijfelachtige praktijken in de wetenschap’, luidt het.

‘Maar die strijd kan enkel op een geloofwaardige manier gevoerd worden als de organisatie en haar leiding zelf boven alle verdenking staan. (...) De nieuwe secretaris-generaal is al van bij de start zijn geloofwaardigheid kwijt', stond te lezen in een brief in De Standaard

Nieuwe secretaris-generaal

De leiding van het FWO wordt intussen, tot de aanstelling van een nieuwe secretaris-generaal, waargenomen door Hans Willems, FWO-directeur Steun aan Onderzoekers, en Danny Huysmans, FWO-directeur Intern Beheer, respectievelijk verantwoordelijk voor de wetenschappelijke en voor de operationele leiding van het FWO.