In dertig minuten van Helsinki naar Tallinn
Helsinki

Finland en Estland gaan de mogelijkheid bekijken om hun twee hoofdsteden met een onderzeese treintunnel te verbinden. Daardoor zou de reistijd tussen Helsinki en Tallinn kunnen worden teruggebracht van minstens anderhalf uur naar dertig minuten.

Een boottochtje over de Baltische Zee duurt al snel anderhalf (in de zomermaanden) tot twee uur, maar dat houdt tienduizenden Estlanders niet tegen om elke week de oversteek te maken voor een job in Helsinki.

Om het hen eenvoudiger te maken, maar evengoed voor de Finse toeristen die in het weekend naar Tallinn trekken, bekijken beide landen nu de mogelijkheid van een onderzeese treintunnel.

‘Helsinki en Tallinn vormen samen een economisch gebied van ongeveer anderhalf miljoen mensen. Om het potentieel van deze zone ten volle te kunnen benutten, moet het transport tussen de twee steden sneller en eenvoudiger kunnen dan nu het geval is’, luidde de verklaring van het stadsbestuur van Helsinki.

Zo’n treintunnel zou de reistijd gevoelig verkorten, tot amper dertig minuten. De tunnel zelf zou tussen de 65 en 92 kilometer lang zijn, al zouden de eerste treinen pas ten vroegste in 2030 kunnen rijden. Eerst moeten ook de nodige fondsen gevonden worden: het prijskaartje voor het project wordt geschat tussen negen en dertien miljard euro.

Voor Finland is het plan bijzonder aantrekkelijk vanwege de reeds geplande hogesnelheidslijn Rail Baltica tussen Tallinn en het Poolse Warschau, die in 2025 voltooid moet zijn en het gemakkelijker moet maken om vanuit het westen met de trein naar Oost-Europa te reizen.