Henriette Reker, de burgemeester van Keulen, had het woensdag tijdens een bijeenkomst over de aanrandingen van tientallen vrouwen op oudejaarsnacht voornamelijk over vrouwen, die volgens haar een ‘gedragscode’ kunnen gebruiken om gelijkaardige gebeurtenissen te voorkomen. Nadat op die uitspraken hevig gereageerd werd, verdedigde ze zich in een extra persbericht.

Henriette Reker woonde woensdag samen met enkele politiechefs een spoedbijeenkomst bij over de aanrandingen van verschillende vrouwen op oudejaarsnacht in Keulen. Tijdens deze bijeenkomst zou besproken worden hoe deze gebeurtenissen het best worden aangepakt.

‘Het is belangrijk dat we voorkomen dat dergelijke gebeurtenissen nog voorvallen in de toekomst’, aldus Reker. ‘We hebben te horen gekregen dat er ook in andere steden aanrandingen zijn gebeurd. Dat stelt ons niet gerust.’

Volgens de burgemeester is het belangrijk dat vrouwen weten hoe ze zich moeten gedragen ‘zodat deze dingen hen niet overkomen’. Ze stelt een gedragscode voor jonge vrouwen en meisjes voor. Volgens deze code zouden vrouwen op een armlengte afstand moeten blijven van vreemden, zouden ze bij hun eigen gezelschap moeten blijven, zouden ze omstaanders om hulp moeten vragen of zouden ze de politie moeten informeren als hen iets overkomt.

Kritiek

Haar voorstel valt bij velen niet in goede aarde. Op sociale media uiten verschillende burgers hun verontwaardiging. Ook de Nederlandse politicus Lodewijk Asscher vindt haar reactie niet gepast en een 'compleet verkeerd signaal'. Volgens hem 'past het niet ook maar de suggestie te wekken dat de slachtoffers er zelf iets aan kunnen doen'. 

In persbericht als reactie op de stortvloed aan kritiek, nam Reker de media in het vizier, die volgens haar slechts een 'verkorte weergave' hebben geboden van haar reactie op de feiten in Keulen. Haar gedragstips waren volgens haar slechts een antwoord op één concrete vraag, en Reker stelt dan ook dat ze zich zeker niet enkel op vrouwen en meisjes wil richten.

Daders

Nog op de persconferentie, richtte Reker zich ook tot de daders. Volgens getuigenissen zou het voornamelijk gaan om Noord-Afrikanen. Daarom richtte ze zich in het bijzonder op mannen ‘afkomstig van andere culturen’. Reker beweert dat zij ook vorming moeten krijgen over wat ‘acceptabel gedrag’ inhoudt.

‘We moeten verwarring voorkomen over wat gepast gedrag is en wat openheid betekent, vooral wat betreft seksueel gedrag’, klinkt het.

Burgemeester Reker werd zelf in oktober aangevallen door een man. Ze kreeg daarbij een messteek in haar nek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in