Multitasken met de iPad: zo doe je dat
Split view Foto: mvdv
Wie over een iPad met iOS 9 beschikt kan zijn productiviteit flink opvoeren. Drie nieuwe multitasking functies stellen je namelijk in staat om meerdere applicaties naast elkaar te gebruiken.

De nieuwe mogelijkheden heten Slide Over, Split View en Beeld in Beeld. De eerste twee zijn nauw verwant aan elkaar. Met Slide Over krijg je, door met je vinger vanaf de rechter schermrand naar binnen te vegen, een overzicht van de apps die je naast de huidige toepassing kan gebruiken. Het lijstje is voorlopig nog redelijk beperkt, maar behalve met de apps van Apple zelf (van Agenda over Foto’s tot Kaarten) werkt het bijvoorbeeld ook al met Twitter en Microsoft Word en Excel.

Wanneer je een app aanklikt zal die in de smalle Slide Over-strook, rechts van je scherm, worden geopend. Dit is handig om snel even een blik te werpen in je agenda of op de wereldklok, zonder dat je de andere toepassing hoeft te verlaten. Tussen de twee programma’s verschijnt een zwart balkje. Daarmee kan je de rechterapp breder trekken, totdat hij de helft van het scherm vult: de zogeheten Split View-modus. Even een stukje tekst uit een Word-document in een e-mail plakken gaat op deze manier een pak sneller. Wanneer je de balk helemaal naar links veegt, dan wordt de eerste app afgesloten en de tweede toepassing schermvullend gemaakt.

Beeld in Beeld tot slot is bedoeld om van – vanuit een ooghoek – zicht te houden op een videotoepassing. Denk aan YouTube, een speelfilm of een chatprogramma als FaceTime. Compatibele applicaties herken je aan het icoontje met de twee rechthoeken en een pijl. Wanneer je daarop klikt verschijnt de video verkleind op de voorgrond, bovenop je thuisscherm of een geopende applicatie. Op een van de afbeeldingen bij dit artikel, met het Minions-filmpje, zie je dat je deze functie ook perfect met Split View kan combineren. Het formaat van het videovenster bepaal je zelf, net als de schermhoek waar je het filmpje wil bekijken.

Opgelet: omdat de nieuwe multitasking functies nogal wat van de processor vergen, werken ze niet op alle iPads. Het lijstje met compatibele toestellen ziet er als volgt uit:

  • Slide Over: minimaal een iPad mini 2, iPad Air of iPad Pro.
  • Split View: minimaal een iPad mini 4, iPad Air 2 of iPad Pro.
  • Beeld in Beeld: minimaal een iPad mini 2, iPad Air of iPad Pro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in