In de Duitse stad Keulen zijn dinsdagavond, in de buurt van de Dom, honderden vrouwen op straat gekomen om te protesteren tegen seksisme en geweld, nadat tijdens oudejaarsnacht tientallen vrouwen werden bestolen of aangerand door een grote groep mannen. Dat melden verschillende Duitse media. De aanwezigen waren niet enkel bezorgd over het geweld tegen vrouwen, maar vrezen ook dat de voorvallen van vorige week voor meer haatgevoelens tegen migranten zullen leiden, aldus Die Welt.

De politie kreeg ondertussen al 90 klachten binnen van vrouwen die tijdens oudejaarsnacht in de buurt van het centraal station van Keulen werden bestolen of zelfs aangerand. De daders zijn volgens de politie jongeren uit Arabische of Noord-Afrikaanse landen.

Tegen seksisme en racisme

Volgens Die Welt kwam dinsdag in Keulen een tweehonderdtal vrouwen samen om te protesteren, BBC spreekt over driehonderd manifestanten. Ze hadden borden bij met het opschrift “Mevrouw Merkel. Waar bent u? Wat zegt u? Dit maakt ons bang”. Er waren ook banners en vlaggen te zien van verschillende linkse partijen en bewegingen, zoals de “Bund sozialistischer Frauen”, SPD, Die Grünen, Die Linke, Attac en antifascistische groeperingen.

De vrouwen zijn niet enkel bezorgd over het grote aantal aanvallen tegen vrouwen, maar vrezen ook dat er nog meer racistische vooroordelen en haatgevoelens zullen ontstaan tegen migranten, omdat zo vaak wordt herhaald dat de daders van Arabische of Noord-Afrikaanse origine zijn.

De extreemrechtse beweging Pro NRW heeft al aangekondigd woensdag te zullen manifesteren en ook Pegida heeft tijdens het weekend gemeld een manifestatie te zullen organiseren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig