Veiligheidsraad dreigt met 'bijkomende maatregelen' na Noord-Koreaanse test met waterstofbom
Ban Ki-moon reageerde furieus op het Noord-Koreaanse nieuws. Foto: AP
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dreigt met 'bijkomende maatregelen' tegen Pyongyang na de Noord-Koreaanse test met een waterstofbom. Die test wordt door steeds meer landen veroordeeld, ook al zijn internationale experts nog niet helemaal zeker of het wel degelijk om een waterstofbom ging.

‘De provocatie van Noord-Korea is een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en een zware beproeving voor de internationale vrede en veiligheid’, reageerde de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Lim Sung Nam meteen na de 'geslaagde test' die hun noorderburen zouden hebben uitvoerden met een waterstofbom. Het ministerie van Defensie verklaarde vervolgens dat de veiligheidsmaatregelen aangescherpt werden, en dat Noord-Korea voortaan nog nauwlettender in het oog zal worden gehouden.

Shinzo Abe, de Japanse premier, noemde de test eveneens 'een zware beproeving' voor de wereldwijde inspanningen rond de beperking van kernwapens en een ‘ernstige bedreiging’ voor Japan. Net als de VS kondigde hij aan dat Japan ‘op een gepaste manier’ zou reageren. Vanuit Rusland klonk het dat een 'proportioneel antwoord' gewenst was.

En ook China heeft de gebeurtenissen scherp veroordeeld. 'Enorm betreurenswaardig' en een 'inbreuk tegen VN-resoluties', klonk het. Er werd ook gesproken over een 'slag' voor het proces op weg naar een Koreaans schiereiland vrij van nucleaire wapens. De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Pyongyang op naar de onderhandelingstafel terug te keren en zijn 'atoomwapens op te geven'.

Sancties

Noord-Korea heeft tussen 2006 en 2013 al drie nucleaire tests uitgevoerd en heeft al verschillende keren gedreigd met nieuwe tests. De proeven hebben telkens geleid tot het opleggen van strengere sancties door de VN-Veiligheidsraad tegen het regime in Pyongyang. De raad kwam dan ook woensdag meteen met spoed bijeen om deze nieuwste test te bespreken.

'Deze test schendt verschillende VN-resoluties en negeert de oproep naar alle landen om zich niet in te laten met dergelijke activiteiten', reageerde secretaris-generaal Ban Ki-moon furieus. Hij noemde de gebeurtenissen 'diep verontrustend' en 'zwaar destabiliserend' voor de regio.

Spoedoverleg VN

Ban Ki-moon eiste dan ook dat Pyongyang met onmiddellijke ingang stopt met elke nucleaire activiteit en voldoet aan 's lands verplichtingen inzake verifieerbare denuclearisatie. Zoniet, aldus de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, zullen de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad snel werk maken van een strenge resolutie jegens Noord-Korea.

Na een spoedoverleg woensdag, dreigde de VN-Veiligheidsraad alvast met 'bijkomende maatregelen'. Of ook sancties zullen getroffen worden, zei voorzitter Elbio Rosselli niet na de spoedzitting. 'De leden van de VN-Veiligheidsraad veroordelen deze test scherp', aldus Rosselli. De Noord-Koreaanse actie schendt vier bestaande resoluties van de Veiligheidsraad en het systeem van nucleaire non-proliferatie, klinkt het. 'Daarin bestaat opnieuw een duidelijke bedreiging voor de internationale veiligheid.' De verklaring van de VN-Veiligheidsraad is unaniem aangenomen, ook door China, traditioneel bondgenoot van Pyongyang. De vijftien landen zeggen dat ze 'onmiddellijk beginnen te werken aan die maatregelen", die zullen vervat zitten 'in een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad'.

Expliciet werd dus niet verwezen naar sancties. Bij VN-diplomaten is evenwel vernomen dat de Veiligheidsraad de internationale sancties zal opschroeven die Pyongyang zijn opgelegd na de eerste drie kernproeven in oktober 2006, mei 2009 en februari 2013. Toen werden die internationale sancties telkens verzwaard.

Noord-Koreanen blij

In Noord-Korea zelf zouden burgers wel tevreden zijn met de nucleaire test. Volgens persbureau AP volgden de mensen de aankondiging van de regering op een groot scherm in de buurt van een treinstation in hoofdstad Pyongyang. Ze namen foto’s, juichten en sommige mensen staken hun handen in de lucht en applaudisseerden.

Welke bom?

Toch is het volgens verschillende experts voorlopig nog te vroeg om te bevestigen dat Noord-Korea wel degelijk een test uitvoerde met een waterstofbom. Volgens de eerste berichten uit het Amerikaanse Witte Huis zou het nog een paar dagen duren alvorens dat met zekerheid gezegd kan worden. Anderen lieten al weten dat de test 'niet consistent' zou zijn met een waterstofbom.