Ook Koeweit roept ambassadeur in Teheran terug
Foto: AFP

Ook Koeweit roept zijn ambassadeur in Iran terug uit protest tegen de recente aanval op de Saudische ambassade in Teheran. Koeweit is daarmee al de vierde golfstaat die zijn diplomatieke banden met Iran verbreekt of op een laag pitje zet, na Saudi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Koeweit is de aanval ‘een grove schending van de internationale akkoorden en waarden, en van de Iraanse engagementen ten aanzien van de veiligheid van de diplomatieke missies en de bescherming van de diplomaten’.

Sinds de rellen die uitbraken rond de executie van de belangrijke sjiitische geleerde Nimr al-Nimr door Saudi-Arabië, zetten steeds meer soennitische regeringen zich af tegen Iran. De sjiitische geestelijke werd zaterdag door Saudi-Arabië samen met nog 46 andere veroordeelden terechtgesteld. Officieel luidde het dat al-Nimr betrokken was bij terroristische activiteiten en hij aanspoorde tot geweld. De terechtstelling werd in het sjiitische Iran op veel woede onthaald en een boze menigte viel nog diezelfde avond de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran aan.

De verhoudingen tussen Iran en Saudi-Arabië liggen al jaren erg moeilijk, maar sinds zondag heeft de relatie tussen beide landen een absoluut dieptepunt bereikt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in