VN-Veiligheidsraad veroordeelt geweld tegen Saudische vertegenwoordigers in Iran
Iraanse vrouwen protesteren tegen de executie van Nimr al-Nimr. Foto: EPA

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag de aanvallen op de diplomatieke missies van Saudi-Arabië in de Iraanse steden Teheran en Machhad sterk veroordeeld. Het geweld volgde op de omstreden executie van de Saudische sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr.

De Veiligheidsraad ‘drukte haar diepe bezorgdheid uit over deze aanvallen’ en heeft aan Teheran gevraagd ‘om de diplomatieke en consulaire installaties te beschermen’, wat een internationale verplichting is van het land. De leden van de Veiligheidsraad roepen beide landen bovendien op om de dialoog te behouden en om maatregelen te nemen om de spanningen te verminderen.

In het persbericht van de Veiligheidsraad wordt niet gesproken over de executie van al-Nimr, die een boegbeeld was voor sjiitische minderheden in Saudi-Arabië en voor Iraniërs.

Diplomatieke reactie

Saudi-Arabië had meteen na de bestorming van de ambassade in Iran gevraagd aan de VN-Veiligheidsraad om het geweld tegen diplomatieke missies te veroordelen.

De Iraanse vertegenwoordiging in Iran had in een brief dan weer haar spijt uitgedrukt voor het geweld, en heeft beloofd om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten niet opnieuw zullen gebeuren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig