Files nog nooit zo lang in België
Foto: Belga

Het aantal structurele files in ons land heeft in 2015 de vorige records gebroken. Dat blijkt uit de filebarometer van Touring Mobilis. De mobiliteitsorganisatie vraagt structurele maatregelen.

Gedurende meer dan 1.200 uur, of vijftig volle dagen, stond er in België meer dan 100 kilometer file. 46 dagen ging de filelengte zelfs boven de 300 kilometer, en 7 keer stond er op onze wegen meer dan 400 kilometer file. 

De zwartste dag van 2015 voor de Belgische automobilisten was zaterdag 24 januari, toen er in de ochtend 716 kilometer file stond, veroorzaakt door ijzel en sneeuw. Voor het eerst komen volgens Touring Mobilis ook drie treinstakingsdagen voor in de top 15 van langste files. 'Daar waar we voorheen een veel rustiger ochtendspits hadden tijdens treinstakingen is dit nu niet langer het geval', klinkt het.

Bevolkingsgroei

Naast de files door bijvoorbeeld ongevallen, stakingen of ijzel, zijn er ook steeds vaker structurele files. Dat komt door de toename van de bevolking en toename van de economische activiteiten. Dat leidt tot meer auto’s op onze wegen.

Gedurende 50 dagen zakte de filebarometer niet onder de 100 kilometer. 'Dat wijst erop dat onze wegen beetje bij beetje vollopen', zegt verkeersanker Hajo Beeckman op Radio 1. 'Opvallend is dat dit vooral ook buiten de spitsmomenten is. We hebben elk jaar meer weggebruikers op onze wegen, terwijl de capaciteit ervan niet echt verandert. Dat leidt in de spitsen tot hogere pieken, maar het zorgt er vooral ook voor dat mensen op zoek gaan naar momenten buiten de spitsuren om zich te verplaatsen.'

Maatregelen

De structurele files zijn volgens Touring Mobilis nochtans het makkelijkst aan te pakken. ‘De stijging begint onrustwekkende proporties aan te nemen, ondanks de reeds genomen maatregelen. Structurele files vragen dringende structurele maatregelen’, klinkt het.

Touring Mobilis publiceert de filelengte als het aantal kilometer snelwegen waar de snelheid lager is dan 50 kilometer per uur. De filelengte heeft betrekking op de 3.000 kilometer Belgische snelwegen. Touring Mobilis meet de snelheid van het verkeer via voertuigen die om de minuut hun positie doorsturen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig