Merkel: 'De aanvallen waren walgelijk'
Foto: Photo News

Bondskanselier Merkel heeft gereageerd op de massale aangiften van aanrandingen op oudejaarsnacht in Keulen. Een grote groep mannen heeft toen tientallen vrouwen bestolen en aangerand in de stationsbuurt. De politie kreeg negentig meldingen binnen. 'Dit vraagt om een harde reactie van de wet', reageert Angela Merkel.

De bondskanselier spreekt in een persmededeling haar verontwaardiging uit over de 'walgelijke mishandelingen en seksuele aanvallen', meldt Spiegel Online. 'Die vragen om een harde reactie van de wet', laat Merkel weten. 'We moeten er alles aan doen om de daders zo snel mogelijk te identificeren en te straffen, ongeacht hun afkomst of hun achtergrond.'

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, liet eerder weten een grootschalig onderzoek te starten naar de tientallen klachten in Keulen. 'We moeten onderzoeken of dit een nieuwe vorm van georganiseerde criminaliteit is', aldus Maas. Volgens de politie verzamelden rond middernacht een duizendtal mannen 'afkomstig uit Noord-Afrikaanse of Arabische landen' op het stationsplein in Keulen.

De daders maakten gebruik van de drukte om vrouwen lastig te vallen en te bestelen. 'Er zijn veel seksuele misdrijven gepleegd, die soms zeer ernstig waren', zegt politiecommissaris Wolfgang Albers.

'Niet onmiddellijk koppelen aan vluchtelingencrisis'

De minister waarschuwt expliciet om de aanvallen niet direct te koppelen aan de huidige vluchtelingencrisis. 

Burgemeester van Keulen Henriette Reker hield vandaag crisisoverleg met vertegenwoordigers van de politie en de ordediensten. De incidenten zijn schandalig, zei ze aan de Kölner Stadt-Anzeige. 'Het kan niet dat bezoekers in Keulen schrik hebben om overvallen te worden. We kunnen niet tolereren dat hier een juridisch vacuüm ontstaat.'

'Geen politiek vacuüm'

Politiebond GdP reageert geschokt. 'Dit is een totale nieuwe dimensie van geweld', zegt woordvoerder Arnold Plickert. De Keulse politie heeft een tienkoppige taskforce 'Soko Neujahr' opgericht om de incidenten te onderzoeken. Ze bekijken momenteel de beelden van de bewakingscamera’s.

De politie ontkent bovendien dat er in Keulen een juridisch vacuüm is ontstaan. 'Alle krachten die we ter beschikking hadden werden ingezet', aldus politiechef Michael Temme.

Omsingeld door groepen van 20 tot 40 mannen

De mannen, die tussen 15 en 35 jaar oud waren, gooiden volgens getuigen met vuurwerk naar voorbijgangers. Tussen middernacht en 04.00 uur, nadat de politie de menigte uit elkaar had gedreven, werden de vrouwen aangevallen. Ze werden omsingeld door groepen van 20 tot 40 mannen, die gsm’s, handtassen en portefeuilles stalen.

'De sfeer was agressief', getuigt de Duitse Julia W. (40) tegen de WDR. 'Plots werd ik van achteren door verschillende mannen vastgepakt, zonder dat mijn vriend dat zag. Het waren meerdere mannen, want ze hadden hun handen tegelijkertijd op mijn borsten en mijn billen.'

De vrouw vluchtte naar een ander deel van het station, waar ze geschokte andere vrouwen tegenkwam. Haar vriend kon haar uiteindelijk beschermen. 'Vrouwen werden belaagd en mensen die tussenbeide kwamen, werden bedreigd', vertelt de 44-jarige Frank Püschel aan de Kölner Stadt-Anzeiger. Volgens hem waren er niet genoeg agenten aanwezig. 

Een ooggetuige filmde de ongeregeldheden op het stationsplein in Keulen:

Hamburg en Stuttgart 

Ook in Hamburg en Stuttgart werden vrouwen aangerand tijdens Oud en Nieuw. Dat nam echter niet de omvang aan van het voorval in Keulen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig