Alcoholici wachten achttien jaar om hulp te zoeken
Foto: WDK
Gezondheidsexperts geven België een onvoldoende voor de aanpak van problematisch alcoholmisbruik. ‘Slechts één op de twaalf zware drinkers zoekt professionele hulp, en meestal pas na achttien jaar wachten en ontkenning.’

Zo makkelijk de drank aan de man gaat, zo moeilijk vindt die professionele hulp bij ‘problematisch alcoholgebruik’. Slechts één op de twaalf zware drinkers zoekt een of andere vorm van bijstand, en van de mensen die echt afhankelijk blijken van alcohol, krijgt maar 10 procent een behandeling.

Dat blijkt uit het jongste rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Dat orgaan belicht kritisch de gezondheidspolitiek van ons land en wat de aanpak van alcoholmisbruik betreft, buist het België. 

Achttien jaar wachten

Als slechts een handvol effectief de stap zet, betekent dat dat het merendeel onder de radar blijft, met alle lichamelijke en psychische nadelen van dien: van ernstige leverproblemen tot niet langer functioneren op de werkvloer en thuis. En zelfs wie hulp inroept, wacht doorgaans lang: gemiddeld achttien jaar. 

Dat lange wachten en treuzelen om hulp te zoeken verklaart Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn, deels door het ‘taboe dat nog steeds heerst over het thema, waardoor veel mensen schroom voelen bij het zoeken naar informatie’. 

Dat verklaart misschien waarom de anonieme zelftest van De Druglijn op het internet een recordaantal bezoekers telt: in 2012 ging het om 20.465 afgelegde vragenlijsten, twee jaar later om 25.682. Diezelfde stijgende tendens blijkt ook uit een andere cijferreeks: in 2001 kreeg De Druglijn nog 964 vragen over drank, vorig jaar piekte dat aantal tot 1.549.