In navolging van Saudi-Arabië nemen verschillende landen diplomatieke acties tegen Iran na het meningsverschil over de massa-executie in Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië heeft dit weekend 47 personen terechtgesteld die veroordeeld waren wegens betrokkenheid bij terroristische activiteiten en aansporing tot geweld. Onder hen ook de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr, van wie de dood wereldwijd voor geschokte reacties zorgt. In de Iraanse hoofdstad Teheran bestormden demonstranten de ambassade van Saudi-Arabië.

Diplomaten geëvacueerd

Zondagavond kondigde de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir aan dat het land de diplomatieke banden met Iran verbreekt. De Saudische diplomaten werden ondertussen geëvacueerd en zijn in Dubai geland. Saudi-Arabië eiste ook het vertrek binnen de 48 uur van het Iraans diplomatiek personeel. Vandaag kondigde de minister aan dat al het luchtverkeer van en naar Iran wordt opgeschort. Saudische burgers mogen niet meer naar Iran reizen, maar Iraanse pelgrims mogen nog wel Saudi-Arabië binnen. Ook de commerciële banden worden doorgeknipt.

 

Al-Jubeir noemde de aanval op de ambassade 'een flagrante schending van de internationale charters', en beschuldigde de Iraniërs ervan opvang te bieden aan leiders van terreurgroep Al-Qaeda. 'We zullen niet toelaten dat Iran onze veiligheid bedreigt en de mensen ondersteunt die de stabiliteit in de regio bedreigen', zei hij. 

Machtsblokken

Verschillende bondgenoten van Saudi-Arabië nemen diplomatieke acties tegen Teheran. Het koninkrijk Bahrein, met een soennitische koning en een voornamelijk sjiitische bevolking, heeft ook de diplomatieke banden met Iran gebroken. Alle Iraanse diplomaten zijn gevraagd het koninkrijk 'binnen 48 uur' te verlaten, aldus het officiële persagentschap BNA. Het land beschuldigt Iran van flagrante en gevaarlijke bemoeienissen in de Golfstaten en Arabische landen.

Daarnaast bouwen de Verenigde Arabische Emiraten de diplomatieke banden met Teheran af en Soedan heeft de Iraanse ambassadeur het land uitgezet.

Saudi-Arabië en Iran zijn grote soennitische en sjiitische machtsblokken in de regio en ze steunen beide de strijdende partijen in Syrië en Jemen. Hun conflict dreigt de sectaire spanningen in het Midden-Oosten verder aan te wakkeren.

Voorbarig

Iran vindt dat Saudi-Arabië de aanval op zijn ambassade in Teheran gebruikt om de diplomatieke crisis tussen beide landen op de spits te drijven. Eerder dreigde de Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei met 'goddelijke wraak' voor de executie van al-Nimr. Maar de Iraanse president Hassan Rohani veroordeelde het geweld tegen de ambassade. 'De aanval door extremisten op de ambassade van Saoedi-Arabië in Teheran kan op geen enkele manier worden gerechtvaardigd, en heeft een negatieve impact op het imago van Iran', zei hij. 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hussein Amir-Abdollahian noemde de beslissing van Saoedi-Arabië om de diplomatieke betrekkingen te verbreken 'voorbarig en irrationeel'. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig