‘Twintig Russen weten wie MH17 neerhaalde’
Foto: EPA

Ongeveer twintig Russische militairen weten wie van hen op 17 juli 2014 de BUK-raket afvuurde op vlucht MH17. Dat zegt Eliot Higgins, de oprichter van Bellingcat, in een interview met de NOS. Bellingcat is een platform voor onderzoeksjournalistiek op basis van open bronnen. Volgens de NOS spoorde Bellingcat de militairen op via sociale media en andere openbare internetbronnen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de bevindingen ontvangen. Deze zullen ‘serieus worden bekeken, onderzocht en beoordeeld op bruikbaarheid voor het strafrechtelijk onderzoek’, citeert de NOS een woordvoerder. Het OM leidt het Joint Investigation Team (JIT) dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met de MH17.

Bellingcat stelde vorig jaar dat de Russische BUK-raketinstallatie, die vlucht MH17 neerhaalde, naar Oekraïne getransporteerd werd door het Tweede Bataljon van de 53e luchtafweerraketbrigade, afkomstig uit de omgeving van Koersk in Rusland.

Het bataljon bestond uit ongeveer honderd militairen, maar Bellingcat wist de groep betrokkenen nu terug te brengen tot ongeveer twintig militairen, zegt de NOS. Een van hen is de commandant van die 53e brigade. Vanwege zijn functie heeft hij ‘zeker een rol gespeeld bij het neerhalen van vlucht MH17, omdat zijn brigade het ‘wapen’ heeft geleverd’, zo wordt Bellingcat geciteerd op de site van de NOS. Ook zouden enkele ‘zeer ervaren militairen’ in beeld zijn die opgeleid waren om een BUK-raketinstallatie te bedienen.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergeschoten door een BUK-raket. Onder de doden zijn 196 Nederlanders en 6 Belgen. Er zijn aanwijzingen dat de raketinstallatie afkomstig was uit Rusland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in