Franstalige spoorvakbonden bevestigen staking op 6 en 7 januari
Foto: Bart Dewaele, BDW

De Franstalige socialistische spoorvakbond CGSP Cheminots en de christelijke spoorvakbond CSC-Trancom hebben zondagavond bevestigd dat de voorziene spoorstaking van 6 en 7 januari zal doorgaan. Dat meldt l'Avenir.

‘Als ik voor zondag 22 uur geen signaal heb gekregen van minister Galant (MR), zal de spoorstaking behouden blijven.’ Dat zei Michel Abdissi, nationaal voorzitter van de socialistische spoorvakbond (CGSP Cheminots) zondag op RTL TVI. Minister Galant benadrukte vanavond niet meer te willen onderhandelen over de stakingen. Hij verwachtte dat Galant voor 22 u een signaal zou geven waarbij ze zeer duidelijk zegt dat er een mogelijkheid bestaat om een statutaire tewerkstelling te verzekeren om de openbare diensten te redden.

‘Het standpunt van de regering is steeds geweest ruimte te bieden aan bemiddeling, met een bemiddelaar, eens de stakingsaanzegging is opgeheven’, herinnerde de woordvoerder van de minister van Mobiliteit.

Morgen is er nog een overleg tussen alle vakbonden, maar dat lijkt nu een formaliteit.

‘Begin februari’

De voorman van CGSP Cheminots kondigde ook aan dat de voorziene stakingen van 21, 22 en 23 januari, die op vraag van de studenten werden uitgesteld vanwege de examens, zullen vastgelegd worden als de vakbonden de precieze data kennen waarop de semesterexamens in de beide taalgemeenschappen afgelopen zijn. ‘Ze worden begin februari voorzien.’

De stakingsaanzeggingen werd ingediend in reactie op het mislukken van de onderhandelingen over een sociaal akkoord 2016-2018 en tegen de verhoging van de productiviteit bij de spoorwegen. De Vlaamse vakbondsvleugels ACV-Transcom en ACOD Spoor hebben eind december aangekondigd de stakingsaanzeggingen op te schorten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in