Nederlandse Sophie De Boer sprint naar zege in Leuven
Foto: BELGA

Sophie De Boer heeft zondag de Soudal Classics op haar palmares gebracht. De Nederlandse klopte in de sprint Sanne Cant. Ellen Van Loy vervolledigde het podium.

Veldrijden op Sportwereld.be

Slechts 35 vrouwen namen de start in Leuven. Veel buitenlandse rensters gaven de voorkeur aan een voorbereiding in eigen land met het oog op het nationaal kampioenschap volgende week. Ellen Van Loy nam de start voor haar rekening. Cant volgde in vierde à vijfde positie. Van Loy kreeg al gauw het gezelschap van de jonge Femke Van den Driessche, Europees kampioene bij de jeugd. Het duo nam enkele lengtes, maar veel bedroeg hun voorsprong niet. Intussen kwam Jolien Verschueren, na alweer een slechte start, ten val op een steile helling en verloor ze nog meer posities.

Net voor het ingaan van de tweede ronde dichtte Cant het gaatje en bracht ze ook de Nederlandse Sophie De Boer en Sabrina Stultiens, winnares van vorig jaar, terug. Stultiens zat goed in haar vel en versnelde. Het zorgde ervoor dat haar concurrentes even naar adem moesten happen en Van Loy kwam zelfs ten val toen ze iets te veel risico nam om terug te keren.

Stultiens zette door en bij de doortocht aan de finish telde ze zes seconden voorsprong op Cant, Van Loy en Van den Driessche. De Nederlandse maakte evenwel een foutje en kwam ten val op een technische hindernis waardoor het trio weer de aansluiting maakte. Ook De Boer keerde nog terug.

Het sein voor Ellen Van Loy om te versnellen. De renster van het Telenet-Fidea Cycling Team nam enkele lengtes en het was Sanne Cant die alles weer samen bracht op het asfalt. Cant, De Boer, Van Loy en Femke Van den Driessche maakten er een spannende strijd van in het slot. Het was de jonge Van den Driessche die als eerste de rol moest lossen. Met drie vatten ze de laatste ronde aan. Een derde schuiver van Ellen Van Loy kostte haar de strijd om de zege. De Boer en Cant zouden de strijd beslissen in een sprint en daarin toonde de Nederlandse zich de snelste, goed voor haar eerste zege van het seizoen.

Sophie De Boer moest heel wat geduld uitoefenen de voorbije weken, maar in Leuven heeft ze dan eindelijk haar eerste zege van het seizoen beet, na een spannende sprint met Sanne Cant. "Sanne kwam nog sterk opzetten," aldus De Boer, "maar ik kon haar nog net afhouden."

De dames maakten er een mooie strijd van in Leuven, pas aan de finish werd de strijd om de zege met een sprint beslecht. "Sanne ging stevig tekeer in die laatste ronde", aldus De Boer, "even dacht ik dat ik de rol moest lossen, maar ik hield vol. In de sprint kwam ze nog even langszij, maar ik kon haar goed opvangen. Deze zege is de bevestiging die ik nodig had richting het Nederlands kampioenschap, maar volgende week zal de omloop waarschijnlijk zwaarder zijn."
Geen veertiende zege voor Cant dit seizoen. De Belgische en Europese kampioene verloor in de sprint en moest vrede nemen met een tweede plaats.

"Sophie zette als eerste aan in die sprint, ik kwam nog dicht en dacht dat ik haar te pakken had, maar ze versnelde nog een keer en daar had ik geen antwoord meer op. Nu goed, de balans na deze eindejaarsperiode is positief. Ik trek met vertrouwen naar het BK waar me een parcours wacht dat me moet liggen. Ik heb het vorige week al eens verkend en ik kijk ernaar uit." Cant kan er haar zevende Belgische titel pakken bij de dames elite.