OVERZICHT. Een maand vol incidenten
Foto: IMAGEGLOBE

Aan - uit, aan - uit: regelmatig was er een incident in een of andere Belgische nucleaire centrale in de maand december van het voorbije jaar. Een overzicht.

  • Het recentste incident dateert van zaterdagavond. Toen werd de kerncentrale Doel 1 kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld. Er was een probleem bij de alternator, aldus de woordvoerster van Electrabel voor Doel. Doel 1 was op 30 december opnieuw op het elektriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging voor Doel 1 en Doel 2. De beide reactoren behoren tot de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen. Normaal zouden de reactoren na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar (tot 2025). Doel 2 werd op kerstavond heropgestart. Doel 1 lag voor de heropstart stil sinds februari 2015.
  • In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 december werd Doel 3 stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. Uitbater Electrabel hoopt deze reactor op 6 januari opnieuw op te starten. Doel 4 draait op honderd procent, maar die centrale kwam dan weer in het nieuws door een vermoedelijke daad van sabotage in een niet-nucleair deel van de centrale op 5 augustus 2014. Op 37 minuten tijd liep daar 65.000 liter smeerolie weg. De turbines liepen daardoor zware schade op. De centrale werd stilgelegd voor reparaties. In januari raakte bekend dat aan een dertigtal werknemers de toegang tot de centrale werd ontzegd.
  • Ook de andere nucleaire site, in Tihange bij Luik, bleef de voorbije maand niet gespaard van incidenten. De kernreactor van Tihange 1 werd op tweede kerstdag heropgestart, nadat de reactor op kerstavond om 22.35 uur automatisch tot stilstand was gekomen door een brand in het niet-nucleaire deel van de centrale. Tihange 2, een van de twee zogenoemde scheurtjescentrales, werd op maandagavond 14 december opnieuw operationeel. De kerncentrale lag stil sinds eind maart 2014. Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudsstop in de stalen wanden van de reactorkuipen “duizenden foutindicaties” (de zogeheten “scheurtjes”) werden ontdekt. Het ging om waterstofbelletjes, met de dikte van een sigarettenblaadje. In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, onder voorwaarde van bijkomend onderzoek. Uit dat onderzoek kwamen twee onverwachte resultaten bij de testen, waarna de twee kerncentrales in maart 2014 opnieuw stilgelegd werden. Halverwege november gaf de nucleaire waakhond Fanc (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) andermaal groen licht voor de heropstart van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in