DAKAR. Eerste rit is afgelast door slechte weer
Foto: REUTERS
Door het slechte weer is de eerste etappe in de Dakarrally zondag afgelast. De helikopters die de veiligheid van de karavaan moeten verzekeren, konden niet opstijgen. Daarom besliste de organisatie rit 1 tussen Rosario en Villa Carlos te annuleren.

Alle deelnemers trekken nu richting het bivak. De motoren en quads doen dat in konvooi. De wagens en vrachtwagens doen dat op hun eentje. Bernard Ten Brinke en onze landgenoot Tom Colsoul vertrekken maandag als leider in de tweede rit. De karavaan trekt dan richting Termes di Rio Hondo. Een trip van 858 km voor de wagens en vrachtwagens waarvan 521 km tegen de tijd. De motoren en quads leggen een traject van 786 km af waarvan 450 km tegen de tijd.

De 38e Dakar begon zaterdag met een ernstig incident tijdens de proloog. De wagen van een Chinese deelneemster ging van de baan en maakte daarbij een tiental slachtoffers in het publiek.

Tom Colsoul had stiekem op ritwinst gehoopt

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota) zorgden zaterdag voor dé verrassing tijdens de openingsdag van de Dakar 2016. Ritwinst én leider na dag één. Dat had niemand verwacht.

"Wij ook niet", grinnikt corijder Colsoul. "Vorig jaar waren we enkele keren dicht bij een ritzege maar toen lukte het telkens net niet. Vandaag is het meteen raak in de eerste rit. Dit is het resultaat van hard werken. Dat durf ik wel zeggen. Stiekem had ik erop gehoopt om dit jaar een rit te winnen maar dit is toch wel onverwacht. Top vijf leek ons realistisch. Aan winnen hadden we nooit gedacht. Ook al is het maar een rit van 11 km, we hebben ze wel gewonnen", klinkt het.

"De dagzege en aan de leiding in de Dakar is dubbel mooi. Het nadeel is wel dat we morgen als eerste de baan op moeten. Dat wordt kuisen voor de rest van het deelnemersveld maar dat zien we dan wel weer. Laat me nu eerst even genieten. Ten Brinke draagt zijn zege op aan zijn moeder die enkele jaren geleden is overleden. Automatisch moest ik ook denken aan mijn mama die in 2010 overleed. Zij zou dit écht cool gevonden hebben. Ik ben er zeker van dat als ze nu ergens is ze aan het lachen zou zijn."

Tom Colsoul passeerde ook aan de plaats waar later een deelnemer van de baan zou gaan. "Als er mensen ergens zouden staan waar dat niet mag valt me dat meestal op. Vandaag heb ik niet gemerkt dat de toeschouwers zich misdroegen of ergens verkeerd stonden. Maar dat is natuurlijk een momentopname. Eén minuut later kan de situatie helemaal anders zijn." Bij het ongeval zouden drie zwaargewonden gevallen zijn.