Duits eurocommissaris wil Polen onder Europees toezicht plaatsen
Günther Oettinger. Foto: AFP

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger heeft er zondag mee gedreigd om Polen onder Europees toezicht te plaatsen wegens het schenden van de fundamentele waarden van de Europese Unie. De kwestie staat op de agenda van de Europese Commissie, op 13 januari, zegt hij zondag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

De nieuwe Poolse regering heeft sinds haar aantreden al een reeks omstreden beslissingen genomen, zoals de invoering van een mediawet die de openbare omroep aan banden legt en de hervorming van het Grondwettelijk Hof. Die beslissingen stuitten op veel kritiek; Europees vicevoorzitter Frans Timmermans vroeg Polen per brief om toelichting.

De Poolse wetswijzigingen zullen ook binnen de Europese Commissie worden besproken. ‘Veel zaken pleiten ervoor dat we het ‘rechtsstaatmechanisme’ zouden activeren en Warschau onder toezicht stellen’, aldus Oettinger in de Duitse krant.

Het instrument bestaat sinds 2014 en viseert lidstaten die volgens de Commissie ‘een systemisch gevaar vormen voor de rechtsstaat’. Als de EU-lidstaat niet reageert op de voorstellen van de Commissie, kan men worden gesanctioneerd. Het is in het verleden nog niet gebeurd, maar sancties zoals het verlies van stemrecht binnen de Europese Raad behoren tot de mogelijkheden, schrijft de FAZ.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in