De politie heeft verschillende Iraniërs opgepakt die de Saudische ambassade in Teheran hadden bestormd uit woede na de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudi-Arabië. De betogers vernielden er meubels en stichtten brand. Iraans president Hassan Rohani veroordeelde de acties ondertussen.

Gisteren werden in Saudi-Arabië 47 mensen terechtgesteld die terdoodveroordeeld waren voor betrokkenheid bij terroristische activiteiten en aansporing tot geweld. Vooral de dood van de bekende sjiitische sjeik Nimr zorgde voor ophef in heel het Midden-Oosten .

Gisteravond verzamelden woedende Iraniërs aan de Saudische ambassade in Teheran. De politie kon niet verhinderen dat ze inbraken in het gebouw, waar verschillende branden werden gesticht en vernielingen werden aangebracht. Uiteindelijk slaagden de ordediensten erin het gebouw te ontruimen.

40 personen werden gearresteerd, en de procureur verzekerde dat het onderzoek wordt voortgezet om andere betrokkenen te identificeren. De hele nacht werd het gebouw door een grote politiemacht beveiligd, terwijl brandweermannen binnen de laatste branden blusten.

Rohani: 'Totaal onaanvaardbaar'

Iraans president Hassan Rohani veroordeelde de acties ondertussen en noemde de acties 'totaal onaanvaardbaar'. Hoessein Jaber Ansari, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken, riep eerder al op tot kalmte. Hij vroeg ook niet meer te betogen rond Saudische diplomatieke gebouwen.

Traangas in Bahrein

Op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten, maar ook bijvoorbeeld in India, kwamen gisteren al sjiieten op straat om hun afschuw uit te schreeuwen over de executies. Ook in Saudi-Arabië zelf werd geprotesteerd:

In het overwegend sjiitische Bahrein zette de politie traangas in tegen tientallen betogers die zich hadden verzameld in Abu-Saiba, ten westen van hoofdstad Manama, waar veel sjiieten wonen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in