Doel 1 stilgelegd door probleem met alternator
de kerncentrale van Doel Foto: blg
De kernreactor Doel 1 is zaterdag rond 18 uur automatisch uitgeschakeld. Er was een probleem bij de alternator, meldt Els De Clercq, manager nucleaire communicatie. Kristof Calvo, federaal fractieleider voor Groen, hoopt dat de meerderheid na het incident van gedachten verandert. 'De levensduurverlenging is nog niet finaal gestemd.'

'De alternator situeert zich in het klassieke gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt', aldus De Clercq. Er worden verder metingen gedaan om de details van de storing te kennen.

De automatische stop van Doel 1 heeft geen impact gehad op de veiligheid van de omgeving, de medewerkers of de installaties van de kerncentrale, meldt De Clercq nog.

Doel 3

De kernreactor Doel 1 werd woensdagochtend opnieuw aan het elektriciteitsnet gekoppeld, een dag vroeger dan aanvankelijk gepland. 

De heropstart is het gevolg van de levensduurverlenging voor Doel 1 en Doel 2. Zij behoren tot de oudste kernreactoren van België en werden in 1975 in gebruik genomen. Normaal zouden de reactoren na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar (tot 2025). Doel 2 is op kerstavond heropgestart.

Eerder werd Doel 3 op de nacht van 24 december op 25 december stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. De uitval zou ‘maximaal een paar dagen duren’, klonk het aanvankelijk. Vermoedelijk zal de kernreactor pas op 6 januari heropstarten. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in