De gebeden van wintersporters zijn verhoord: er valt sinds zaterdagavond eindelijk nog eens sneeuw in de Franse Alpen. Dat is een opluchting voor iedereen in de skigebieden, ook voor de Belgische wintersporters. De voorbije kerstvakantie was een echte ramp, doordat er nauwelijks sneeuw lag en het veel te warm was.

De voorbije kerstvakantie was namelijk een echte ramp, doordat er nauwelijks sneeuw lag en het veel te warm was. Alleen in de hoogste skigebieden was het mogelijk om goed te skiën, maar in de lager gelegen gebieden lag er amper goede sneeuw.

In de Franse Alpen was tot dit weekend erg weinig sneeuw gevallen waardoor er niet veel pistes open waren. De overheid vroeg de lokale bevolking daarom om niet of minder te skiën, zodat er zeker plaats zou zijn voor de toeristen. Onder meer in Savoie en Val Thorens werd die vraag aan de inwoners gesteld.

In de Oostenrijkse skigebieden is het voorlopig wel nog steeds kommer en kwel. Daar ziet het in de bergen nog altijd groen, maar ook daar wordt sneeuw verwacht. En dat is nodig.

Door die slechte sneeuwkwaliteit waren er tijdens de kerstvakantie dit jaar meer ski-ongevallen dan vorig jaar. Reisbijstandsorganisatie Touring kreeg 37 procent meer oproepen. Dat komt omdat de sneeuw ijzig en harder dan normaal was. Daardoor liepen skiërs ook minder arm- en beenbreuken, maar wel meer schouder- en bekkenletsels.