Oekraïne schort vrijhandel met Rusland op
Oekraïens president Petro Porosjenko Foto: Photo News

Oekraïne schort de vrijhandel met Rusland op. Kiev beantwoordt daarmee een eerdere gelijkaardige démarche van Moskou.

Aanleiding voor het economische conflict tussen beide buurlanden is het handelsakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie. Dat akkoord was niet naar de zin van Moskou, dat meteen de vrijhandel met Oekraïne stopzette. Daarmee wil Moskou verhinderen dat er tolvrije importproducten uit het westen via Oekraïne Rusland bereiken.

Moskou besliste twee weken geleden om vanaf 1 januari een embargo op voedingsproducten uit te breiden naar Oekraïne nadat het al van kracht was voor Westerse landen. President Poetin wilde Oekraïne op die manier straffen voor het aangaan van een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie.

Vis en wodka verboden

In een reactie schort Kiev nu ook de vrijhandel met Rusland op. Vanaf 10 januari geldt er een invoerverbod voor verschillende producten uit Rusland. Tot 5 augustus is de import van onder meer rundsvlees, vis en wodka verboden.

‘We zullen de interne economie van Oekraïne beschermen’, zegt Oekraïnse premier Arseni Jatsenjoek. ‘Rusland mag een reactie verwachten van de Oekraïnse overheid in de vorm van een handelsembargo.’

Geen bereidheid om mee te werken

Gisteren herhaalde Rusland ook dat het juridische stappen gaat ondernemen omdat Oekraïne weigert een uitstaande schuld van drie miljard dollar te betalen.

Oekraïne maakte vorige maand bekend zijn betalingen op Russische leningen op te schorten. Volgens de regering in Kiev toont Moskou geen enkele bereidheid om mee te werken aan de verlichting van de Oekraïense schuldenlast, waar andere schuldeisers wel aan meedoen.

Oekraïne en Rusland ruziën al lange tijd over de lening, die Moskou twee jaar geleden verstrekte om toenmalig president Viktor Janoekovitsj uit de brand te helpen.