Raymond van Barneveld naar halve finales WK darts
Raymond van Barneveld Foto: Photo News

Raymond van Barneveld heeft zich vrijdagavond in het volgepakte Alexandra Palace van Londen naar de halve finales van het WK darts geknokt. De 48-jarige Hagenaar kwam in zijn wedstrijd tegen Michael Smith 3-0 achter, maar wist zijn Engelse rivaal alsnog op het nippertje te verslaan (5-4). Van Barneveld, die een ‘matchdart’ overleefde, strijdt zaterdag tegen Adrian Lewis of Peter Wright om een plaats in de eindstrijd.

Van Barneveld haalde als tweede Nederlander de halve finale. Jelle Klaasen ontsnapte vrijdagmiddag tegen Alan ‘Chuck’ Norris ook aan de uitschakeling. De bedwinger van zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor kwam terug van 3-1 achterstand en won met 5-4. Klaasen stuit zaterdag in de halve finale op de Schotse titelverdediger Gary Anderson.

De zwaarlijvige Smith begon ijzersterk aan de wedstrijd. ‘Bully Boy’ opende met 180 en nam vervolgens een voorsprong van 3-0 in sets. Bijna alles klopte bij de 25-jarige voormalige wereldkampioen van de junioren die veel ouder lijkt dan dat hij werkelijk is. Pas in de vierde set nam Van Barneveld het uiterlijk aan van de darter die dinsdag Michael van Gerwen, de nummer één van de wereldranglijst, richting zijn huis in Brabant gooide. De 48-jarige Hagenaar, die werd gesteund door voetballer Klaas-Jan Huntelaar, ging beter spelen en zag dat Smith zijn hoge niveau niet wist vast te houden.

Van Barneveld knokte zich terug naar een voorsprong van 4-3. Hij gooide maar liefst vier keer 121 uit. Juist op het moment dat de Hagenaar het duel leek te beslissen, liet Smith zich weer van zijn beste kant zien. Hij won de set die de Nederlander was begonnen (4-4). Smith kreeg zelfs een pijl om de wedstrijd te beslissen, maar miste. Vervolgens schreef van Barneveld het duel alsnog op zijn naam.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in