Boscompensatie zorgde afgelopen jaar voor bijna 100 hectare bos
Foto: dieter telemans
Het veelbesproken boscompensatiefonds heeft alle centen die afgelopen jaar zijn binnengekomen, ook weer geïnvesteerd, zo laat Minister van Omgeving, Landbouw en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) weten. Goed voor bijna honderd hectare bos erbij.

Het boscompensatiefonds werd in het leven geroepen omdat ontbossen strikt gezien niet mag. Wie een bos rooit, moet dat compenseren door elders bomen te planten of door geld te storten in het fonds.

Aan geld geen gebrek, door de jaren heen werd 8 miljoen euro opgebouwd, maar er gebeurde weinig mee, zo bracht komiek Wouter Deprez enkele maanden geleden aan het licht, omdat het om begrotingstechnische redenen niet kon worden uitgegeven.

Minister Joke Schauvliege (CD&V) laat nu weten dat wat 2015 betreft er alvast géén centen ongebruikt blijven. 'Ik geef zelfs meer uit dan er binnenkwam', aldus de minister die er zo voor zorgt dat de reserve alvast niet groter wordt. Er werd 2,75 miljoen euro in het fonds gestort, en er werden voor 3,2 miljoen euro subsidies aan projecten goedgekeurd voor bebossing. De balans gaat dus voor een kleine 450.000 euro in het rood.

De negentien projecten samen zijn goed voor 93,8 hectare bos dat aangeplant wordt. Ter vergelijking: in 2014 werd er ongeveer 396.000 euro uitgekeerd voor 22,6 hectare.

Nieuw dit jaar is dat ook vzw's, bedrijven of privépersonen het fonds kunnen aanspreken om een deel van de eigen bosplannen mee te financieren. Twaalf van de vijftien aanvragen kregen groen licht.