Texas laat openlijke vuurwapendracht toe
Foto: REUTERS

In de Amerikaanse staat Texas mogen vuurwapens voortaan zichtbaar gedragen worden. Op 1 januari is een wet van kracht geworden die wapens in een holster aan een riem of om de schouder toestaat op het werk, bij het winkelen of in het restaurant. De beweging Open Carry had jarenlang voor de wetswijziging geijverd.

In meer dan 40 van de 50 Amerikaanse staten mogen wapens al in het openbaar gedragen worden, weliswaar met beperkingen. Voorstanders van de Open Carry-wet voeren aan dat zichtbare wapendracht potentiële criminelen afschrikt. Tegenstanders brengen daar tegen in dat de politie bonafide dragers van wapens amper nog kan onderscheiden van criminelen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag in zijn nieuwjaarswensen dat hij de inspanningen tegen de 'epidemie' van geweld met vuurwapens in de Verenigde Staten wil verdubbelen in 2016. Volgens Amerikaanse media kondigt de president maandag mogelijk maatregelen per decreet aan om, buiten het Congres om, de verifiëring van het gerechtelijke en psychiatrische verleden van kopers van wapens te veralgemenen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in