In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn minstens twee doden gevallen en vijftien anderen gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag van de taliban op een restaurant dat vooral in trek is bij buitenlanders en bij de elite van het land. Dit is vrijdag in veiligheidskringen vernomen.

Doelwit van de zelfmoordaanslag met bomauto op nieuwjaarsdag was het Franse restaurant Le Jardin in Taimani, een centraal gelegen woonwijk voor buitenlandse medewerkers van ngo’s, media, bedrijven en ook Afghaanse gezinnen.

Naast twee doden vielen er ook vijftien gewonden. De Afghaanse zender Tolo TV meldde dat huizen in de buurt beschadigd werden.

Het restaurant is eigendom van de vroegere chef van het protocol van het presidentiële paleis. Met verscheidene stalen deuren en veiligheidssluizen geldt het als zeer goed beveiligd en als een van de weinige restaurants die buitenlanders kunnen bezoeken.

De veiligheid van het restaurant was opgevoerd nadat talibanstrijders in januari 2014 het bij buitenlanders geliefde restaurant La Taverna in het naburige stadsdeel Wasir Akbar Khan bestormd hadden en er twintig mensen hadden doodgeschoten.

De taliban stelden zich verantwoordelijk voor de nieuwe aanslag. Woordvoerder Sabiullah Mudschahid gaf in twee Twitterberichten te kennen dat de taliban een restaurant van ‘vreemde indringers’ hadden aangevallen, ergens waar veel buitenlanders leven. Veel van hen zijn gedood, er zijn hevige gevechten aan de gang, beweerde de talibanwoordvoerder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in