Rusland onderneemt juridische stappen tegen Oekraïne
Anton Siluanov Foto: RIA Novosti

Rusland heeft herhaald dat het juridische stappen gaat ondernemen omdat Oekraïne weigert een uitstaande schuld van drie miljard dollar te betalen. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siluanov vrijdag gezegd, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Oekraïne maakte vorige maand bekend zijn betalingen op Russische leningen op te schorten. Volgens de regering in Kiev toont Moskou geen enkele bereidheid om mee te werken aan de verlichting van de Oekraïense schuldenlast, waar andere schuldeisers wel aan meedoen.

Oekraïne en Rusland ruziën al lange tijd over de lening, die Moskou twee jaar geleden verstrekte om toenmalig president Viktor Janoekovitsj uit de brand te helpen.

Die bondgenoot van president Vladimir Poetin trad kort daarop echter af, waarna Rusland de Krim binnenviel en er hevige gevechten ontstonden in het oosten van Oekraïne tussen het Oekraïense leger en Russische separatisten.

Rusland dreigde er al eerder mee om juridische stappen te ondernemen indien Oekraïne de schulden niet zou aflossen. President Poetin sprak over ‘een corrupt en incompetent beleid dat tot gigantische schuldenbergen leidt en het welzijn van de hele Oekraïense bevolking in gevaar brengt’.