Bezeten Wout Van Aert domineert op Balenberg, Nys vecht zich naar plek twee
Foto: Belga
Wout Van Aert heeft het nieuwe jaar met glans ingezet. De Lillenaar domineerde de GP Sven Nys in Baal, de zesde manche van de bpost bank trofee. Van Aert had aan de finish ruim een minuut voorsprong op lokale held Sven Nys en Toon Aerts. Van Aert is met nog één cross voor de boeg zeker van eindwinst in de bpost bank trofee.

Veldrijden op Sportwereld.be

Nys sprak profetische woorden voor aanvang van zijn eigen cross: "Ik ga hier proberen winnen, maar ik wil hier vooral op het podium staan. Dan ga ik al blij zijn. We moeten realistisch zijn, we hebben Wout van Aert al op deze soort parcoursen gezien..." De kopstart was voor Lars van der Haar, maar die werd al snel overvleugeld door Laurens Sweeck. Nys was traag weg en liet aanvankelijk wat begaan, zeker nadat de lokale held voet aan grond moest zetten bij een heuvel.

Van der Haar trok bij het ingaan van de tweede ronde de gashendel opnieuw open. Gianni Vermeersch en Klaas Vantornout gingen vlot mee met de Europese kampioen. Van Aert stoomde echter al snel voorbij die laatste twee, waardoor een kopgroep van twee ontstond. Nys volgde op twaalf seconden. Van der Haar pakte de volle buit aan de tussensprint. In ronde drie leek Nys zijn ritme te vinden, maar hij ging tijdens een slijkstrook tegen de vlakte.

Van Aert outstanding

Voorin had Van Aert er genoeg van. Hij trok serieus door en zag van der Haar lossen. Het was einde cross, want Van Aert raasde als een bezetene over de Balenberg. Nys keek al snel tegen een achterstand van 24 seconden aan en bevond zich in een groep met Michael Vanthourenhout, Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch en Lars van der Haar. Kevin Pauwels volgde al op bijna één minuut en had een regelrechte offday. Van Aert bouwde zijn voorsprong ronde na ronde uit en soleerde naar een klinkende zege. Zijn zesde zege in zijn crossen van de bpost bank trofee.

Nys ging volop voor plek twee. Hij spurtte de Balenberg op, maar kon niet meteen een kloof slaan. Het tempo ging weer omlaag en Toon Aerts en Corne van Kessel kwamen aansluiten. In een spannende slotronde opende die laatste de debatten, maar Nys liet niet begaan. In zijn laatste ronde in Baal gaf Nys het volle pond. Enkel Vanthourenhout en Aerts konden mee, de rest streed voor plek vier. Nys was de enige die niet wisselde en puurde door profijt uit. De Kannibaal uit Baal vocht zich naar een mooie tweede plaats, Aerts was een knappe derde. Zij het op ruim één minuut van Van Aert...

In de tussenstand van het klassement telt Wout van Aert 6:53 voorsprong op Kevin Pauwels en 9:24 op Sven Nys. Op 6 februari staat met de Waaslandcross in Sint-Niklaas de slotwedstrijd van de bpost bank trofee op het programma.

Herbeleef de cross hier.

Uitslag:

1. Wout van Aert (Lille/Crelan-Vastgoedservice) in 1u00:39
2. Sven Nys op 1:13
3. Toon Aerts 1:15
4. Michael Vanthourenhout 1:18
5. Klaas Vantornout 1:19

Bekijk hier de volledige uitslag!