Yellow Tigers gaan voor top drie op Olympisch kwalificatietoernooi
Foto: BELGA

De Yellow Tigers (CEV-7) starten donderdag in het Turkse Ankara met een wedstrijd tegen Polen (CEV-8) aan hun olympisch kwalificatietoernooi. Rusland (CEV-1) en Italië (CEV-2) zijn de andere tegenstanders in groep B. In groep A zitten Nederland (CEV-6), Duitsland (CEV-5), Kroatië (CEV-9) en Turkije (CEV-4).

Er is slechts één ticket voor Rio te verdienen. Bondscoach Gert Vande Broek beseft dat Rusland wellicht te sterk zal zijn. Hij hoopt wel op de tweede of de derde stek. Dan volgt immers nog een World Qualifier in het Japanse Tokio (14 mei-5 juni).

Helemaal tevreden kon Gert Vande Broek niet zijn na de nederlagen tegen Nederland (3-0, 3-1) als voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi. “Het was duidelijk waarom Nederland Europees vicekampioen werd, al moeten we de resultaten van oefenmatchen natuurlijk ook relativeren, want er werd nog wel aan sommige speelsters preventief rust gegund. Maar dat het in Turkije niet gemakkelijk zal zijn om bij de eerste drie te eindigen, is intussen nog maar eens duidelijk geworden.”

“Rusland steekt er als topfavoriet torenhoog bovenuit, maar daarnaast denk ik dat het homogene ploegen zijn, die tegen alle andere tegenstanders kunnen winnen, maar ook verliezen. Dat de kwalificatie heel moeilijk zal zijn, is evident”, vervolgt de coach van de Yellow Tigers. “Natuurlijk wil elk team zich kwalificeren. Ik denk dat de eerste match cruciaal kan zijn. Voor ons kan het al dadelijk erop of eronder worden tegen Polen, dat opnieuw in zijn allerbeste samenstelling aantreedt. Twee jaar geleden vierden we in Polen feest, omdat we ons tegen hen konden kwalificeren voor het WK. Kunnen we die prestatie nog eens herhalen, dan zijn ze met ons nog niet klaar op dit toernooi. Als dat het geval is, zou ik als tegenstander - Italië in dit geval - niet graag tegen ons spelen in de volgende match. Ik voelde in de voorbereiding dat iedereen staat te trappelen om voor stuntwerk te gaan. Langs de andere kant hebben we natuurlijk met Rusland en Italië de nummers een en twee uit de rankings in onze groep. Al ben ik niet zeker dat we in de andere groep beter af waren met gastland Turkije, die we weliswaar in de World Grand Prix klopten, Duitsland, ons “zwart beest”, Nederland en Kroatië.”

“Kortom: Rusland staat boven iedereen. Ik denk dus dat we moeten gaan voor de tweede of de derde plaats in het toernooi, die nog kansen biedt in Japan. Het kan echt alle kanten uit. We stappen er zonder schroom of vrees naartoe en zullen ons honderd procent voor inzetten. Een vierde of een achtste plaats maakt geen verschil uit. Het is misschien een gedurfde uitspraak, maar wij gaan voluit voor de tweede of derde plaats”, besluit Gert Vande Broek.

Selectie Yellow Tigers:

Spelverdeelsters: Frauke Dirickx, Jasmien Biebauw, Ilka Van de Vyver

Hoofdaanvalsters: Lise Van Hecke, Kaja Grobelna

Libero’s: Valérie Courtois, Britt Ruysschaert

Middenspeelsters: Laura Heyrman, Freya Aelbrecht, Nathalie Lemmens

Receptie/hoek: Els Vandesteene, Charlotte Leys, Céline Van Gestel, Hélène Rousseaux.

Programma in Ankara:

Groep A: Nederland, Duitsland, Kroatië, Turkije

Groep B: Polen, Rusland, België, Italië

04/01: 14u00 Nederland - Duitsland, 16u30 Polen - Rusland, 19u30 Turkije - Kroatië

05/01: 14u00 Italië - Rusland, 16u30 België - Polen, 19u30 Turkije - Duitsland

06/01: 14u00 België - Italië, 16u30 Duitsland - Kroatië, 19u30 Turkije - Nederland

07/01: 14u00 België - Rusland, 16u30 Nederland - Kroatië, 19u30 Italië - Polen

08/01: 16u30 eerste halve finale, 19u30 tweede halve finale

09/01: 16u30 wedstrijd om 3e plaats, gevolgd door finale om 19u30