De Lijn en MIVB vervoeren minder feestvierders
Foto: credit

De Lijn heeft tijdens de nieuwjaarsnacht 166.000 mensen vervoerd. Dat is 10 procent minder dan vorig jaar, zo meldt de openbaarvervoermaatschappij vrijdag. Ook de MIVB vervoerde minder feestvierders. De afgelasting van het vuurwerk in Brussel en de terreurdreiging in het algemeen liggen aan de basis van de daling.

De grootste procentuele daling was er in Vlaams-Brabant, waar er 17.200 feestvierders vervoerd werden, of bijna 5.000 minder dan vorig jaar (-22 procent). Dat heeft te maken met de afgelasting van het vuurwerk in Brussel, klinkt het. ‘Daardoor viel de grootste daling te noteren op lijn 128 naar de hoofdstad.’

Een gelijkaardig geluid valt te horen bij de MIVB: ook die telde afgelopen nacht opmerkelijk minder reizigers dan andere jaren, wat volgens woordvoerder Guy Sablon waarschijnlijk te wijten is aan de afgelasting van het vuurwerk en de terreurdreiging. Het metrostation Clemenceau werd afgesloten omdat vandalen een kleine wagen van de trappen hadden geduwd en de metrostations Ossegem, Pannenhuis en Belgica sloten een tijdlang de deuren toen jongeren op het Zwarte Vijversplein de politie bekogelden met stenen.

Andere opties

Ook in de provincie Antwerpen vervoerde De Lijn deze nieuwjaarsnacht minder mensen dan een jaar geleden (-10 procent tot 115.000), net als in West-Vlaanderen (-20 procent tot ruim 15.000). Mogelijk speelt ook hier de algemene terreurdreiging, waardoor sommige mensen kiezen voor een andere feestoptie, een rol, klinkt het bij De Lijn. In Oost-Vlaanderen en Limburg werden wel meer mensen vervoerd (respectievelijk 14.900 en 3.800 in totaal).

Het feestelijke nachtvervoer werd verzorgd dankzij de inzet van 350 vrijwillige medewerkers van De Lijn en 205 voertuigen op 130 lijnen. De Lijn organiseerde het oudejaarsnachtaanbod voor het 28ste jaar op rij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in