In het Duitse München zijn op oudejaarsavond twee grote treinstations ontruimd uit vrees voor een aanslag na enkele 'zeer concrete' aanwijzingen. Achter de dreiging zou Islamitische Staat (IS) gezeten hebben.

Aanvankelijk was er donderdag geen sprake van een verhoogde dreiging, maar 's avonds laat schoot de politie toch in actie, na informatie die ze gekregen had van de Duitse inlichtingendiensten.

Die hadden, op basis van informatie van een buitenlandse inlichtingendienst, gemeld dat er aanwijzingen waren dat er een aanslag zou gepleegd worden op oudejaar. De informatie zou van één bron gekomen zijn, ‘maar de aanwijzingen van de bevriende inlichtingendienst waren zo ernstig, dat ze niet konden worden genegeerd’, aldus de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) op een nachtelijke persconferentie. Volgens de politiechef in München, Hubertus Andrä, waren er plannen voor een zelfmoordaanslag in een treinstation. Minister Hermann wist ook nog te zeggen dat IS achter de dreiging zou zitten.

'Zeer concreet'

Op een persconferentie vrijdagmiddag herhaalde Andrä nogmaals dat er 'zeer concrete aanwijzingen' waren voor een zelfmoordaanslag rond middernacht. Die zou uitgevoerd worden door een aantal - er is sprake van een vijf- of zevental - Syriërs en/of Irakezen.

De politie zou van een aantal verdachten persoonsgegevens hebben, maar veel details werden daarover niet vrijgegeven. Zo werd niet meegedeeld of ze nog op Duits grondgebied zouden zijn op dit moment.

Omdat er weinig tijd was om alles uit te zoeken, werd meteen overgegaan tot de ontruiming van het grootste station van de Beierse stad en een station in de wijk Pasing. De beoordeling van de risico’s was naar verluidt vergelijkbaar met die in Hannover enkele weken geleden, waar toen op het laatste moment de vriendschappelijke voetbalinterland tussen Duitsland en Nederland werd afgelast uit vrees voor een aanslag.

Er werden zo’n 550 politiemensen ingezet, maar patrouilles en zoekacties vonden echter geen verdere aanwijzingen of verdachten.

Na middernacht was de toestand in München opnieuw wat minder gespannen, verklaarde politiechef Hubertus Andrä.

In de loop van de nacht werd beslist dat het treinverkeer van en naar München kon hernemen.In het Hauptbahnhof in het stadscentrum en in het station in de wijk Pasing kunnen vrijdagochtend treinen weer rijden zoals voorzien. Mensen zullen hier en daar wel nog worden gecontroleerd.

Ondertussen is ook het dreigingsniveau weer op het peil van voor de gebeurtenissen donderdagavond: er zijn geen directe aanwijzingen meer voor een aanslag vandaag of morgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in